Waarneming in Slotleane trekt veel vogelaars!

Met de Kerst werdt door Oene Roelsma de aanwezigheid van de
MIDDELSTE BONTE SPECHT
in Bakkeveen  ontdekt!
Een mooie waarneming, die de afgelopen weken behoorlijk wat vogelspotters naar de Slotleane trok, waar deze specht het meest werd gezien.

In Noord-Nederland wordt de middelste bonte specht nog niet veel gespot, maar
vanuit  zuid-oostelijk Nederland is deze soort  met een gestage opmars bezig.
In 2012 werden in Twente en in Limburg bij elkaar 303 territoria gemeld door tellers van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

In de fotoserie hieronder ziet u twee foto’s van de middelste bonte specht,
die waarnemer Gerrit Kiekebos op 28 december j.l. in Bakkeveen maakte.
Waarvoor onze dank!

zie  ook: http://www.vogelsiteharen.nl/

Geplaatst in: Algemeen, Opmerkelijk

5 reacties op “Waarneming in Slotleane trekt veel vogelaars!

 1. Koert Scholten zegt:

  Leuk verhaaltje Dirry.
  Van mijn kant nog wat aanvullingen. Oene, die de kerstsfeer even met zijn hond was ontvlcht, kwam zwaar ademend en ietwat van streek en met verrekijker bij mij aan de deur op eerste Kerstdag (13:20 uur). Hij had zojuist de “Mibo” ontdekt aan het begin van het bosje (in de volksmond “racebosje”) aan de Boskamp. Meteen zijn Sjouke en ik erheen gegaan en konden de soort meteen bevestigen. Aangezien deze melding de vierde voor Friesland is (en de tweede voor Bakkeveen), werd meteen actie ondernomen via de bekende kanalen. (De eerste was trouwens in februari 2012 ontdekt door ondergetekende in het bosje waar nu de hindernisbaan is gevestigd). Inmidels zijn er tientallen vogelaars geweest met wisselend succes. het blijkt toch lastig de vogel te vinden, omdat hij veel bovenin de eiken verblijft. De laatste melding was afgelopen zaterdag op de plek langs het fietspad (thv Paulusma. daarna is wel gezicht, aar niets meer gevonden.

 2. Jacob zegt:

  Deze specht is nog in Bakkeveen aanwezig. Vanmorgen om 10.45 uur bijna in de tuin van Ecofeen 25.

 3. D.R. zegt:

  Bedankt voor je melding Jacob!
  Er zijn nog steeds vogelaars die graag een glimp van deze specht willen opvangen….Dus….wordt hij gezien: meldt het dan even op deze site s.v.p. Met plaats en tijd graag.

 4. D.R. zegt:

  De middelste bonte specht is ook vandaag (15 januari) weer gezien, bij de Slotpleats.

 5. D.R. zegt:

  Vanmorgen ongeveer 10.45 uur is de middelste bonte specht weer gesignaleerd in de Slotleane, hoog in een eik aan het begin van de Slotleane aan de Weverswal.

Geef een reactie