Reisverslag World Servants (1)

De World Servants reis is afgelopen , en we zijn weer terug in Nederland! Ik, Carla van Valkenburg, zal even wat vertellen over mijn project in Malawi. Jikke Flapper zal volgende maand iets vertellen over haar project.

De bedoeling was om een klaslokaal, en 2 lerarenwoningen te bouwen. Dit is voor een groot gedeelte gelukt! De gebouwen staan, het dak zit erop alleen de vloer moet nog gestort worden.

Dit begon allemaal met een 3 daagse reis, waarbij de bus vaak kapot is gegaan en aparte slaapplekken, kwamen we in Kavinkhama aan. De bedoeling was dat we er 4 uur in de middag zouden zijn, dit werd half 8.
We werden opgewacht door de lokale bevolking, en na een hoop handjes geschut te hebben, mochten we gaan eten. We hebben vooral veel rijst gegeten, dat begon ’s ochtends met rijstepap, en in middag en avond hadden we ook rijst, met bonen, aardappels of kool, en het vlees was van een geit.

De eerste dag dat we in het dorp waren, mochten we alles verkennen. Er waren heel veel kinderen, en veel mensen van de bevolking kwamen even kijken hoe wij er uitzagen, de meeste hadden nog nooit een blank persoon gezien. Na een dag uitrusten van de reis, hadden we dan eindelijk onze eerste bouwdag.
Veel mannen van de lokale bevolking hielpen mee, omdat hun kinderen daar ook op school kwamen of zaten. Er werden dik 2 weken lang: stenen gehaald, zand gehaald, gemetseld, cement gemaakt, oude gebouwen afgebroken (om de hele stenen weer te gebruiken), stenen opgeruimd, stenen kapot geslagen, dakspanten gemaakt, dingen versleept en natuurlijk erg veel lol gemaakt, zowel met de groep, als met de lokale bevolking. De meeste mannen kenden wel Engels, de vrouwen konden dit minder goed. Maar je leert er erg veel. We hebben de bouwvakkers uiteindelijk geleerd, dat als er pindakaas geroepen werd, er nieuw cement moest komen. Heel leuk!

We hebben ook cultuur uitstapjes gemaakt, we zijn bij een boer geweest. Dat gaat heel anders dan hier in Nederland. Ze hebben de koeien daar meer voor het vlees, en ze verbouwen hun eigen groente.
We hebben mensen met een beperking gezien, dit was ook best heftig, de moeder van het beperkte kind zorgt er voor. Maar als de moeder overlijd is er niemand meer die naar het kind omkijkt.
Ook hebben we nog een nacht bij een gezin geslapen. Dit was erg leuk. We hebben bij het gezin sima gegeten. Dit is gekookt maïsmeel, geloof ik. Dit aten we met bruine bonen.
Daar was het normaal dat we met onze handen aten, dus dat hebben we ook maar gedaan. Voor in de ochtend hadden we ons eigen brood mee gekregen, pindakaas en hagelslag. We hebben dit ook aan een van de lokale mensen laten proeven. Dit vonden ze wel lekker.

In Malawi gingen we een school bouwen, lerarenwoningen en latrines. De latrines waren al af, voordat wij er kwamen. De school hebben we afgekregen, alleen de vloer moet nog gestort worden. Dit komt doordat de betonprijs erg hoog was, en zoveel geld was er niet meer. We hebben anderhalf lerarenwoning afgekregen, en ook hier moet de vloer nog gestort worden. Er wordt toezicht opgehouden dat beide gebouwen afkomen!

Ik vond het geweldig in Malawi, en nu ik weer in Nederland ben, is het wel weer even wennen. Dat er stromend water is en stroom. Van die kleine dingen. Ik zou nog wel een keer met een project mee willen doen! Het was een mooie ervaring!

Lijkt het u of jou ook leuk om een keer op reis te gaan met World Servants? Kijk op hun site voor meer informatie: www.worldservants.n l of neem contact op met Anneke Rinsema 0516 541241 of met mij Carla van Valkenburg: [email protected] .

Groeten,
Carla van Valkenburg
 

Geplaatst in: World Servants

Geef een reactie