Vandalisme in de Duinen

Banken vernielen,
afval en glasscherven achterlaten

in de Bakkefeansterdunen,

 dat doe je toch niet?

Het is vakantietijd en ook in de Bakkefeansterdunen is het weer een drukte van belang van ouders met jonge kinderen die spelen in het zand en spelletjes doen. Ook ouderen en mensen van middelbare leeftijd maken graag een ommetje in de omgeving. Het rolstoelpad geeft tevens gelegenheid aan mensen met mobiele beperkingen om toch van het mooie
natuurgebied te genieten.

De Bakkefeansterdunen is al jaren een terrein waar veel is toegestaan, ook honden mogen los lopen, mits onder appel en onder voorwaarde dat ze geen overlast veroorzaken voor mede recreatie gebruikers (honden mogen niet buiten de Bakkefeansterdunen loslopen i.vm. schapen en pony’s).

’s Avonds komen vooral veel jongeren bij elkaar op de plaats waar een aantal picknickbanken staan, ook dit zou geen probleem moeten zijn. Maar ………, de afgelopen 2 weken wat het goed mis.
Vorige week is een van de picknickbanken totaal vernield en is daarom afgevoerd, er lag ook veel rommel en afval rondom de banken. Dit is toen door medewerkers van It Fryske Gea opgeruimd.

Het afgelopen weekend was het weer raak, allemaal afval en glasscherven rondom de picknicktafels. Voor kinderen op blote voeten een groot risico om deze te verwonden. Ook deze rommel is opgeruimd (zie foto’s).

Na enige navraag is gebleken dat de jongeren die deze overlast veroorzaken voornamelijk uit Bakkeveen zelf komen.

Bij deze doet It Fryske Gea met klem een oproep aan ouders van opgroeiende jeugd om dit bij hun kinderen aan de orde te stellen. Het kan toch niet de bedoeling zijn om een mooi terrein als de Bakkefeansterdunen te verpesten door dergelijk gedrag.

Omwonende van het gebied lopen geregeld het terrein over om het ergste vuil op te rapen, maar bij zoveel rotzooi is dit niet meer te doen. Ook alle motivatie van deze mensen wordt op deze manier ondermijnd.

Er zal de komende avonden meer toezicht plaatsvinden om herhaling van de bovenstaande zaken te voorkomen, echter dit is niet de oplossing. Laten we als gemeenschap deze jongeren er op aanspreken dat dit niet kan.

Verder wensen we de inwoners van Bakkeveen en alle vakantiegangers veel (vakantie)plezier toe in de mooie terreinen van It Fryske Gea.

Namens It Fryske Gea
Ane Zijlstra, Districtshoofd Súd
 

Geplaatst in: t Fryske Gea

4 reacties op “Vandalisme in de Duinen

 1. Arjel zegt:

  Inderdaad erg vervelend met kleine kinderen!!
  Het mooie stukje vooraan in de duinen was dan afgelopen vrijdag ook absoluut niet het mooie stukje speelgrond voor onze kinderen om te gebruiken! Erg jammer, erg onnodig, en niet veilig! Jammer!

 2. D.R. zegt:

  Het ontbreken van afvalbakken bij de picknickbankjes geeft sommigen misschien de indruk dat men z’n afval gewoon kan laten rondslingeren. Maar zo werkt het hier niet!
  Bij de ingang van het gebied staan de afvalbakken. Dus moet ieders afval daar gedeponeerd worden.
  Op het rolstoelpad heeft volgens mij de zwakste gebruiker (zoals rolstoelgebruikers, mensen met rollators en wandelaars) voorrang. Fietsers en mountainbikers hebben daar rekening mee te houden …….

 3. Thijsen zegt:

  Treurig dat waarschijnlijk één bepaalde groep het verpest voor vele andere jongeren. Als ik de hond uitlaat, zie ik ook regelmatig jeugd die zichzelf heeft voorzien van plastic zakken, om rommel als deze naar het blijkt eenvoudig te deponeren in de daarvoor bestemde afvalbakken.

 4. Annie Wijnalda zegt:

  Je neemt het er mee naar toe dus neem het dan ook weer mee terug ,en gooi het in de afvalbak.Jullie laten je mobiel ,en andere voor jullie zo belangrijke dingen toch ook niet liggen.Kom op jeugt,laat zien dat je deugt.

Geef een reactie