Mediteren

Mediteren
Oefenen in aandachtige opmerkzaamheid

Bij mediteren richt je de aandacht op je binnenwereld. Mediteren is het oefenen van aandachtige opmerkzaamheid om je bewust te worden van gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Mediteren is op een vriendelijke en niet-oordelende manier aanwezig zijn bij wat er nu is, zonder dingen anders te willen dan ze zijn. Waarnemen van moment tot moment.

Waarom mediteren?
In het dagelijks leven is onze aandacht veelal gericht op de buitenwereld. We zijn vaak druk bezig met situaties die geweest zijn of nog moeten komen. Drukte van werk, gezin een baan, kan leiden tot een voortdurende gedachten stroom, die veel onrust oplevert en leidt tot piekeren, malen, gezondheidsklachten en stress.

Wat is het effect van mediteren?
Bij mediteren neem je tijd voor jezelf, wat je helpt om tot rust te komen. Als je begint met mediteren kan het zijn dat je tijdelijk meer onrust of ongemak ervaart. Wanneer je vaker mediteert leer je met deze onrust om te gaan en komt er meer helderheid in je denken. Bij regelmatig mediteren bereik je geestelijke en lichamelijke ontspanning. Lichamelijke effecten van meditatie zijn een lagere hartslag en bloeddruk en een gevoel van ontspanning. Het levert een groter zelf inzicht op en kan je helpen minder oordelend te zijn naar jezelf en anderen. Je leert met mildheid om te gaan met lichamelijk en geestelijk ongemak.

Soorten meditaties
We doen verschillende soorten meditaties: zittend, staand, lopend en liggend. Daarnaast gebruik ik ademhalingsoefeningen en oefeningen uit de yoga-tradities. Er is ruimte om ervaringen uit te wisselen.

Voor wie is meditatie geschikt?
Deze groep is voor mannen en vrouwen van alle leeftijden en geschikt voor mensen met lichamelijke of geestelijke klachten.

Praktische informatie:
Locatie: Dûnhoeke, Mjûmster Wei 16, Bakkeveen
Tijd:  Donderdagavond  20.00 uur tot 21.30 uur
Aantal keer: 8 keer
Data 6, 13 en 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november, 1 december 2011.
Bijdrage € 120,- voor 8 keer
Informatie en aanmelding tel. 0516-541464

 

Geplaatst in: Sociaal Cultureel Werk (S C W)

Geef een reactie