Bos-onderhoud begint deze week

De Bosgroep Noord- Oost Nederland laat weten dat deze week (begin augustus) de onderhoudswerkzaamheden (dunning) in de bossen van Ald Bakkefean beginnen. De werkzaamheden zouden al in het najaar van 2010 uitgevoerd worden, wegens de natte terreinomstandigheden zijn de werkzaamheden toen uitgesteld. Het grootste deel van deze bossen is particulier eigendom, maar er zijn ook 2 percelen die eigendom zijn van It Fryske Gea.

(De bossen van Ald Bakkefean liggen aan de noordzijde van de Mjumster Wei tussen globaal gezien de bebouwde kom (Ecofeen) en de Bosmanege. De bomen zijn ruim een jaar geleden al geblesd. red.) 

In de bossen van Ald Bakkefean is jarenlang geen onderhoud gepleegd. Op dit moment staan de bomen te dicht op elkaar. De belangrijkste maatregel die plaatsvindt in het bos is dunning. De bomen die worden geoogst zijn inmiddels geblest (gemarkeerd). De gebleste bomen moeten wijken zodat de blijvende bomen, bomen met een betere houtkwaliteit of hogere natuurwaarde, meer ruimte krijgen. Hierdoor krijgen deze bomen betere groeimogelijkheden en kunnen ze nog dikker worden. Dunning zorgt er ook voor dat er meer licht op de bodem komt, waardoor er een rijkere stuik- en kruidlaag kan ontwikkelen. Door nu in te grijpen ontstaat een gevarieerder bos, dat aantrekkelijk is voor mens, plant en dier.

Zoals bekend werd in 2010 samen met bestuursleden van de Natuur- en Vogelwacht Bakkeveen discussie gevoerd en hier en daar rekening gehouden met natuurkundige belangen, zoals nestbomen, vleermuisaanwezigheid etc. Voor aanvang van de dunning is een inventarisatie gedaan om de nesten, holen en andere bijzondere flora en fauna in kaart te brengen. Deze worden dan tijdens de dunning gespaard.

De Bosgroep wil u graag op de hoogte stellen van deze ontwikkelingen, omdat u als wandelaar en natuurgenieter niet wordt overvallen door de werkzaamheden. De werkzaamheden zullen in de maanden augustus en september 2011 plaatsvinden. De dunning vindt machinaal plaats. Hierdoor worden de wandelpaden tijdelijk minder goed toegankelijk. Nadat de dunning heeft plaatsgevonden worden de wandelpaden hersteld.

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de beheerder:
C.V. Bosgroep Noord-Oost Nederland
Dhr. G.E. Kragt
T: 0523-654590
E: [email protected]

 

Via Koert Scholten, Natuur- & Vogelwacht Bakkeveen

 

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

1 reactie op “Bos-onderhoud begint deze week

  1. Sjakie zegt:

    Goed werk, Bosgroep!

Geef een reactie