Geen reclame voor Bakkeveen, vervolg & slot

Geen reclame voor Bakkeveen (vervolg & slot).

Het is inmiddels alweer drie weken geleden dat wij geconfronteerd werden met een vervelend incident tussen een groep jongeren uit Bakkeveen, Waskemeer en Wijnjewoude en een groep jongeren die bij ons op de kampeerboerderij te gast waren. (zie: “geen reclame voor Bakkeveen”  13-06-2011).
Inmiddels is de rust weer teruggekeerd, de schade hersteld en er is weinig meer te merken van wat zich in de nacht van 11 op 12 juni  heeft afgepeeld.
 

Direct na het incident werden wij overvallen door een stroom van journalisten die, ieder op hun eigen wijze, een interpretatie gaven  van wat zich bij ons had afgespeeld. Dit werd  vaak op een zeer  sensatiebeluste en niet op feiten berustte manier uiteengezet waarbij de indruk gewekt werd dat onze boerderij één grote ravage was  en dat er flink wat ‘slachtoffers’ waren gevallen onder onze groep gasten. De Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân, alle regionale dag- en weekbladen hebben aandacht geschonken aan dit voorval en ook in de Telegraaf stond er een berichtje. Zelfs Hart van Nederland (SBS 6) heeft contact met ons opgenomen. Hier zijn we verder niet op in gegaan.
 

Om de berichtgeving enigszins te relativeren en ‘ons’ verhaal (als betreffende ondernemer) te vertellen, zijn wij van mening geweest om zelf een stukje op de Bakkeveen-site te plaatsen waarin wij het voorval wilde beschrijven zoals wij dit hebben meegekregen.
 

Op dit bericht zijn veel reacties losgekomen en is er, in het dorp, veel gepraat over het incident. Ook hebben wij van verschillende dorpsgenoten reacties ontvangen en er werd op een positieve manier meegeleefd met ons en met de groep uit Noord Holland.


Inmiddels hebben wij van één van de ouders van de betrokken jongeren uit Bakkeveen een welgemeend excuus mogen ontvangen over het gedrag van haar zoon.
 

Ook zijn 2 van de betrokken jongeren uit Bakkeveen bij ons geweest om excuses aan te bieden en hun verhaal te vertellen. Dit waarderen wij enorm! Zij hebben ook persoonlijk de materiële schade vergoed! Wij hebben het voorval op een rustige en prettige manier met hen besproken en kregen de indruk dat zij ook waren geschrokken van de consequenties van hun gedrag. Zij hebben die avond  niet goed nagedacht wat ze eigenlijk aan het doen waren en wat voor gevolgen dit zou hebben. Het ‘groepsgevoel’ en de invloed van alcohol heeft het zover laten komen.
 

Van de overige 15 tot 17 jongeren, die ook bij dit voorval aanwezig waren, hebben wij tot nu toe niets meer vernomen! Ook van de ouders van deze jongeren heeft niemand contact gezocht met ons of met de groep uit Noord Holland.


Misschien is dit ook wel tekenend voor dergelijke problemen. Sommige ouders weten vaak niet waar hun kroost uit hangt en wat ze zoal uitspoken. In dit geval zijn de meeste (of in ieder geval een aantal) van deze jongeren ‘bezocht’ door de politie en verhoord. Wij mogen  aannemen dat ook de desbetreffende ouders dit op de een of andere manier hebben meegekregen.


Misschien denkt men: door het er maar niet meer over te hebben, wordt het vanzelf wel weer vergeten.


Ook als ouders kun je de verantwoordelijkheid nemen en met of zonder je zoon iets van je laten horen. Natuurlijk begrijpen wij dat men zich schaamt of dat men de confrontatie liever uit de weg gaat maar om verder maar niets meer te laten horen vinden wij ook wat vreemd!


Inmiddels heb ik ook een paar keer contact gehad met de groep uit Broek op Langedijk. Wij weten ook dat zij zich die avond niet helemaal netjes hebben gedragen. Zij hebben het voorval ook achter zich gelaten. Zij hebben ook veel aandacht in hun dorp gekregen en hebben inmiddels de draad weer opgepakt. Wel hebben ze aangegeven dat ze Bakkeveen voorlopig niet meer zullen bezoeken.


Tot slot zouden wij nog een oproep willen doen aan de overige jongeren(of ouders)  van de groep die bij dit incident betrokken waren: Neem (evt. anoniem) contact met ons op om op die manier een ‘punt’ achter dit vervelende voorval te zetten zodat wij elkaar, ook in het dorp, weer op een ‘normale’ manier kunnen tegenkomen.


Bij dit schrijven willen wij het graag laten en wij hopen dat zo’n incident niet meer plaatsvindt in ons dorp.

Koen & Hedwig
Kampeerboerderij De Harmsdobbe

 

Geplaatst in: 2011-gebeurtenissen

13 reacties op “Geen reclame voor Bakkeveen, vervolg & slot

 1. job zegt:

  Wel erg weinig respons in de richting van de Harmsdobbe van ouders en jongelui!! Valt me erg tegen, is toch wel het minste wat je kunt doen m.i.

 2. anna zegt:

  Wat fijn dat er toch jongens zijn geweest die zich verantwoordelijk voelen voor hun daden. Klasse!
  Nou de rest nog……

 3. Jan zegt:

  Laten we voorop stellen dat de gang van de groep richting de kampeerboerderij niet had gemoeten en dat enkele vorm van overlast en vernieling niet door de beugel kan!

  Maar wat mij irriteerde in alle berichtgeving is de eenzijdigheid. De jongeren in Bakkeveen zouden uit jaloezie verhaal hebben gehaald bij de de jongeren uit Noord-Holland. Daarnaast zou het een veldslag zijn geweest en vegen de jongeren uit Noord-Holland steeds hun straatje schoon. In het filmpje is een mateloos schijnheilig duo te zien die constant het christelijke karakter van hun groep aanmerken om hun onschuld kracht bij te zetten.
  Ik was die avond in de kroeg en kan zeggen dat het de heren van de groep uit Noord-Holland waren die vonden dat ze te weinig aandacht kregen. De dames daarentegen kregen die aandacht wel. Een aantal heren begon daarom op een negatieve manier aandacht te trekken door zich vervelend te gedragen. Daardoor stond er wrijving met een kleine confrontatie tot gevolg. Persoonlijk heb ik van een van de dames uit Noord-Holland diezelfde nacht en de volgende dag nog een berichtje gehad waarin ze aangaf dat het allemaal heel erg mee viel in tegenstelling tot de berichten en dat het grootste deel van de groep er weinig tot niks van heeft meegekregen. Daarnaast heb ik ook gehoord,uit betrouwbare bron, dat schade aan de boerderij ook meeviel (elke schade is erg genoeg natuurlijk).

  Jammer dat Bakkeveen dan zo breed uitgemeten in het landelijke nieuws moet komen met een eenzijdig verhaal. ‘Hoor en wederhoor’ is de basis voor de journalistiek, ‘hoor’ alleen is echter basis voor de roddelpers!
  Hulde aan de twee acteurs uit Noord-Holland……

 4. Tijsen zegt:

  @jan
  elaquent gesproken!

 5. Dirry zegt:

  @ Jan
  Kijk Jan, dat is nou mooi, dat je nu jouw verhaal als getuige van de gebeurtenissen in het cafee, hier vertelt. Dat hadden er hier meer kunnen doen, omdat op de website van Bakkeveen reacties geplaatst kunnen worden, zodat iedereen zijn kant van de zaak kan vertellen.
  Daar heeft echter niemand van de betrokkenen gebruik van gemaakt, behalve de eigenaren van de Harmsdobbe, die in een apart item hun relaas op deze site hebben geplaatst.
  Als niemand ergens verder over wil praten, hoe kan er dan sprake van hoor en wederhoor zijn?

 6. peter zegt:

  omdat men graag annoniem en snel een mening klaar heeft over een ander zodat de wijzende vinger naar een ander gaat dan hoeven we niet naar ons zelf te kijken want wij ik doen toch nooit iets fout en als wij ik iets fout doen dan is dat lang zo erg niet als dat wat een ander doet of gedaan heeft want wat een ander doet is veel erger TOCH

 7. Off-topic zegt:

  Een reactie met leestekens zou beter leesbaar zijn…

 8. jacob zegt:

  en trouwens als je met 1 vinger naar een ander wijst wijzen er 3 terug naar jou……..en dan heb je ook nog zoiets als een “Splinter en balk in iemands oog”

 9. peter zegt:

  Het woordje annoniem is voor deze wijs neus ook niet duidelijk.
  En ja Jacob dat bedoel ik dus.

 10. Off-topic zegt:

  Anoniem wel…

 11. Jan zegt:

  @Dirry. Ik constateer pas na alle gebeurtenissen dat er niet veel van de eerste berichtgeving klopt. Vervolgens heb ik het laten rusten, er was genoeg gezegd. Als er vervolgens nog een nieuwe bijdrage op deze site verschijnt kan ik het niet laten. Beoordeel me dus niet op mijn timing!
  Ik heb respect voor het feit dat de familie Roozen een bericht op de site plaatst. Dit brengt echter ook een risico met zich mee, omdat ze maar één kant van het verhaal hebben gehoord. Echter vanuit de emotie van de familie Roozen snap ik goed dat ze op deze manier hun hart luchten. Meer problemen heb ik met Dumb & Dumber uit Langendijk die samen een interview geven waarin ze flink overdrijven en zielig doen en daarbij hun zo gekoesterde geloof als schild gebruiken. Dus Dirrty, verdedig nou niet het niet kunnen toepassen van hoor- en wederhoor! Daarvoor is geduld en zorgvuldigheid nodig. Ik denk dat vooral door emoties hieraan voorbij is gegaan en dan krijg je niet altijd het juiste verhaal en een eerlijk beeld.

 12. Tijsen zegt:

  @off-topic

  Grammar Nazi aanwezig!

 13. Dirry zegt:

  @ Jan. In mijn reactie was het niet de bedoeling om het niet kunnen toepassen van hoor-en wederhoor te verdedigen. Jammer dat dit zo op je is overgekomen.
  Ik stel er duidelijk een vraag: namelijk hoe kan er sprake van hoor-en wederhoor zijn, als niemand er over wil (of kon) praten?
  Daarmee bedoel ik juist de Bakkeveensters die bij het gebeuren aanwezig zijn geweest. De Langedijkers hebben idd. hun verhaal uitvoerig op de regionale t.v. zenders gedaan. Daar had een reactie van de Bakkeveensters tegenover gezet kunnen worden.
  Toen Omrop Friesland in het dorp opnames maakte, hebben ze de eigenaar van café de Brink en de eigenaren van de Harmsdobbe geinterviewd. Van de Bakkeveenster jongeren waren hen toen geen namen bekend.
  Nogmaals ik ben blij dat je jouw kant van het verhaal alsnog op deze site hebt verteld. Dat geeft idd. een eerlijker beeld.
  Ik neem trouwens aan dat je mijn naam in jouw reactie per ongeluk verkeerd hebt getypt en dat dit niet als scheldwoord is gebruikt.

Geef een reactie