Op bezoek in de Stinzenplantentuin

NATUUR- EN VOGELWACHT BAKKEVEEN

Za. 2 april heeft het SCW in samenwerking met de Natuur-en Vogelwacht van Bakkeveen een excursie georganiseerd naar de stinzenplantentuin van Roel en Roos Kooistra aan de Ecofeen.
We werden allemaal hartelijk ontvangen met koffie en koek.

Het weer hielp ons een handje mee want de zon scheen volop. De stinzenplanten met al hun prachtige kleuren komen dan nog beter tot hun recht.
Roel vertelde in de inleiding hoe ze tot hun stinzentuin waren gekomen en dat ze zelfs de Frieslandpost hebben gehaald. Alles speelt zich af op een postzegel want het is de kleinste stinzenplantentuin van Friesland.

Stinzenplanten hoeven per definitie niet perse op de klei voor te komen.
17 jaar geleden zijn de fam. Kooistra met hun stinzentuin begonnen. De omstandigheden moeten natuurlijk wel goed gemaakt worden. Er zijn dan ook kruiwagens vol beukenbladeren op hun tuin gebracht om zo de goede schimmels te creëren. De mieren kwamen vanzelf wel. Vervolgens moet er elk jaar kalk gestrooid worden.

Stinzenplanten kwamen vroeger voor bij mensen in aanzien zoals: burgemeesters, notarissen, artsen, schoolhoofden enz.  Mensen wilden zich vroeger ook al onderscheiden. Tegenwoordig ligt dat anders. Iedereen heeft nu een tuin en daar bloeit in het voorjaar wel een sneeuwklokje of een krokus. Dit zijn ook allemaal stinzenplanten.

Op de vakanties naar het buitenland nemen de fam. Kooistra vaak zaden mee van de stinzenplanten die ze daar op hun wandelingen tegenkomen om de soorten in hun tuin mee te vergroten.

Alle deelnemers kwamen vervolgens ogen en oren te kort.
Soorten die we gezien hebben en er voorkomen: (gele) Bosanemoon, Helleborus, Holwortel, Akelei, Boshyacint, Vogelmelk, Wolfsklauw, Siernetel, Spoorbloem, Gele Helmbloem, Slaapmutsje, Lenteklokje, Speenkruid.

In huis hebben we vervolgens nog even video-opnames gezien hoe de tuin in 4 maand tijd kan veranderen. De vaste planten nemen de stinzenplanten dan weer over. Op die manier bloeit het hele jaar er wel iets, aldus Roel.

OR

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

1 reactie op “Op bezoek in de Stinzenplantentuin

  1. Jacob zegt:

    Wij hebben niet aan de excursie mee gedaan maar genieten als (bijna) buren dagelijks van deze prachtige tuin die eigenlijk iedere dag weer anders is, want je ziet steeds weer wat nieuws. Roel en Roos hebben er werkelijk wat moois van gemaakt.

Geef een reactie