Markante Bomen: Lindebomen

Lindebomen in en om Bakkeveen.

In de Slûswachter van februari (zie helemaal onderaan dit item voor schermafdrukken van het artikel) staan criteria voor nationale monumentale bomen volgens normen van de Bomenstichting. Ondanks dat staan niet alle bomen die aan deze criteria voldoen op de lijst. Bosrijke streken zouden dan veruit in de meerderheid zijn, iets wat de Bomenstichting niet nastreeft.
Voor ons Bakkeveensters geen punt maar goed. In Allardsoog staat een monumentale boom welke volgens de eigenaar wel op de lijst met monumentale bomen staat.

In de Slûswachter heb ik gevraagd wie mij kon vertellen wat de leeftijd van de beide linden naast de voormalige herberg (zie foto’s) is. Siebren Roelsma belde mij om te zeggen dat toen het huis aan de Duerswâldmerwei nr. 1 gebouwd werd, de bomen nog klein waren. Naar schatting toen ongeveer 10 á 15 jaar oud. De woning staat te koop en op de verkoopsite staat dat de woning ongeveer uit 1920 dateert. Dat zou betekenen dat de bomen rond 1905/1910 geplant zijn. Als deze eeuwelingen nog eens konden praten!
 

Natuur en vogelwacht Bakkeveen.
Douwe Klijnstra
Voor reacties: [email protected]
 

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

Geef een reactie