De luiers stapelen zich op!! (update)

Per 1 januari 2011 beëindigt de gemeente Opsterland de inzameling van incontinentiemateriaal en luiers bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. 

Alleen staan de afgesloten containers nog op de parkeerplaats aan de Mjûmsterwei.
Deze zullen toch eens weg moeten worden gehaald door de Omrin. De luiers worden nu voor de containers geplaatst en dat is geen gezicht. Je kunt 2 dingen doen, 1 de containers ophalen of 2 de containers van het slot halen, zodat de luiers weer in de containers kunnen worden gegooid. 
 

Bron: Gemeete Opsterland:
De reden van het beëindigen van deze mogelijkheid is het faillissement van de fabriek die deze afvalstroom verwerkte tot herbruikbare eindproducten. Daarom wordt sinds 2009 het incontinentiemateriaal bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen op kosten van de gemeente tezamen met het bedrijfsafval van deze instellingen ingezameld. Het brandbare deel van dit afval wordt na scheiding in de Scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI) van Omrin te Oudehaske verbrand in een reguliere verbrandingsoven. In de loop van 2011 wordt het brandbare deel verbrand in de ReststoffenEnergieCentrale (REC) van Omrin te Harlingen. Door het hoge energierendement (zo’n 85%) van deze installatie is dit vanuit milieuoogpunt de beste oplossing. Bovendien zijn geen extra vervoersbewegingen nodig om het materiaal bij de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in te zamelen wanneer dit tegelijk met het huishoudelijke restafval bij de burgers wordt ingezameld. Ook in verband met het diftar-principe ‘de vervuiler betaalt’, sluit deze oplossing het beste aan bij het gemeentelijk beleid.

Update 1: 20-01-2011:
Vanochtend rond 9.15 uur stond er een vrachtauto van de Omrin op het parkeerterrein. Alleen hebben ze de luiers niet meegenomen. Er zijn mensen geweest die de luiers over het parkeerterrein hebben verspreid. Hopelijk wordt het snel opgeruimd!!

Update 2: 20-01-2011:
Rond 10.00 uur is de Omrin met versterking gekomen en heeft alle rondslingerende luiers en ander huisvuil opgeruimd, tevens zijn alle containers meegenomen. Hopelijk blijft het nu schoon.

 

Geplaatst in: 2011-gebeurtenissen

15 reacties op “De luiers stapelen zich op!! (update)

 1. Arjel zegt:

  Doe dan maar optie 2!!

 2. Huub zegt:

  Dat vind ik ook,want dit is geen gezicht.Eind vorige week zijn de containers nog geleegd en waarschijnlijk toen op slot gedaan.

 3. Jacob zegt:

  hjir kin de himmelploech net tsjin himmelje

 4. Sylvia en Anton zegt:

  Ja wat een troep hè! Wij hebben vanmiddag de gemeente gebeld. De containers worden zsm opgehaald. Er komt nogmaals bericht in de Woudklank dat de inzameling gestopt is. Goed van je Martijn om het krantenbericht ook te vermelden bij je foto’s.

 5. peter zegt:

  @bakkeveenster hier zie ik geen reactie van jou

 6. Hinke zegt:

  Als je weet dat de luiers niet meer opgehaald worden zet je ze daar toch niet meer neer zou ik zeggen, laatst op een zondagmorgen heb ik honderden luiers in bevroren toestand opgeruimd ze lagen over het hele parkeerterrein verspreid waarschijnlijk is de jeugd er mee aan het voetballen geweest, ik hoop dat het er snel weggehaald word.

 7. Ineke zegt:

  Hadden de containers dan ook niet weggehaald moeten worden? Nu nodigt het uit om je luiers er nog bij te zetten.

 8. JH zegt:

  Er zijn 2 schuldigen.
  De gemeente laat de containers staan (zelfs met oud en nieuw) Je had kunnen verwachten dat mensen het er zo bij gooien zoals op de foto te zien is.
  Als je idd weet dat de luiers niet meer worden opgehaald en de containers op slot zitten, laat je die troep toch niet zo in het dorp rondslingeren.
  Gooi het aub in uw eigen afvalcontainer.

 9. Hinke zegt:

  Dat het eerst zover moest komen, maar gelukkig is nu alles weg en kun je er weer langs lopen zonder je te ergeren.

 10. foppe-klaas zegt:

  het zal daar wel flink naar poep ruiken. Ik houd niet van de geur van poep, en al helemaal niet van de poep uit luiertjes. Bah, haal het toch eens op gemeente!

 11. jantje zegt:

  wel netjes van omrin dat ze het op ruimen

 12. jantje zegt:

  nu is het weer mooi schoon dank u wel medewerker van omrin

 13. jantje zegt:

  medewerkers sorry

 14. Marga zegt:

  Er zijn altijd mensen die dat niet waarderen blijkbaar, het begint inmiddels alweer op te stapelen……

 15. Jan van Dalen zegt:

  Hedenmiddag zijn er mensen door een dorpsbewoner betrapt op het dumpen van een vuilniszak met inhoud op de plek waar voorheen de luiercontainers stonden. De “dumpers” zijn er op aangesproken, maar in tweede instantie werd de zak toch achter gelaten. Het kenteken van de auto is bekend en doorgegeven aan de politie en gemeente.

Geef een reactie