Natuur- & Vogelwacht al bezig met voorjaar

Natuur- & Vogelwacht Bakkeveen

Zaterdag 27 november j.l. heeft de Natuur- en Vogelwacht Bakkeveen een nestkast voor een Bosuil geplaatst.
Op dezelfde plaats heeft al eerder een nestkast gehangen, maar deze was compleet verrot en uit de boom gevallen. Er zijn met succes al heel veel generaties bosuilen uit de oude nestkast gevlogen, vandaar dat hij ook direct vervangen is door een nieuwe.

25 jaar geleden kwam de bosuil hier in zijn geheel niet voor. Doordat de bossen hier ouder zijn geworden is het voor de bosuil aantrekkelijker geworden om zich hier in de bossen van Bakkeveen te vestigen.

De Bosuil is hoofdzakelijk een bewoner van boslandschappen. Hij leidt een nachtelijk levenswijze en is een echte standvogel (blijft het gehele jaar trouw aan zijn plaats). Het mannetje roept luid hoe-hoe-hoe, zoals we het roepen van een uil uit een enge film kennen.

Een bosuil vliegt geruisloos doordat zijn veren zijn bekleed met donsachtig materiaal. Hij kan zo zijn prooi horen en de juiste plaats lokaliseren, zelfs bij grote duisternis. Dit komt doordat één van zijn oren iets meer naar achteren staat dan de ander.

De bosuil mag graag in boomholten broeden. Daar die niet altijd voorhanden zijn plaatst de Natuur- en Vogelwacht op diverse locaties nestkasten. De Bosuil is nu al bezig een territorium te bezetten. Zijn roep hoor je nu al weer volop.
 

 

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

3 reacties op “Natuur- & Vogelwacht al bezig met voorjaar

  1. dirry zegt:

    Krijn, wat sta je mooi op de foto naast de uilenkast. Ga je goed op de uilen passen?

  2. Douwe Klijnstra zegt:

    Ziet er goed uit mannen! Voorkomt hopelijk “bosuilenkrimp” in Bakkeveen!

  3. Koert zegt:

    De voorzieningen voor de Bosuil zijn prima in en om Bakkeveen voor wat betreft kasten. Naarmate de bossen ouder worden, komen er ook meer nestelmogelijkheden. (Oude spechtenholen, afgevallen takken welke gaten in de stam achterlaten enz.) Wel is het zaak om onze spechten (ik bedoel dan de Zwarte Specht) in de gaten te houden, want slechts deze holtes zijn groot genoeg voor de Bosuil. Een extra kast is daarom welkom. Op de plek waar Oene en Wietse hem hebben opgehangen zit al meerdere jaren een Bosuil (en soms een Holenduif). Hopelijk komt hij deze winter nog terug op zijn oude stek.

Geef een reactie