Natuur in de buurt: Paddestoelen (update)

Natuur in de buurt: deze aflevering Paddestoelen.

In samenwerking met de Natuur en Vogelwacht organiseren we een aantal thema ’s rondom de natuur in Bakkeveen. Zo staan o.a. paddenstoelen, trekvogels, planten en insecten/vlinders op het programma.

Op zaterdag 25 sept. gaat dhr. Lieuwe Calsbeek, met zijn jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek en inventarisatie van paddestoelen, een korte lezing houden over paddestoelenherkenning.

Hierna gaan de deelnemers onder zijn leiding het bos in om het geleerde meteen in praktijk te brengen. Er zijn vele soorten. Sommigen moeilijk herkenbaar, andere makkelijk te herkennen. (Wie kent bijv. “Zwartwordende Wasplaat”, of “Heksenboleet” of “Roze Pronkridder” ?), Lieuwe zal ons wegwijs maken.

Docent: Lieuwe Calsbeek
Opgave voor: 18 sept.
Opgave en inlichtingen: Korrie Luinenburg, tel: 0516-542017
Email: cursus@bakkeveen.nl 
Kosten: € 6,00
Zaterdag 25 sept. 13.30 uur Dûnhoeke (bij zwembad)

Vrijdag heeft Martijn van der Vaart een aantal foto’s gemaakt van paddestoelen in het bos van Bakkeveen: Zie impressie hieronder!!

Geplaatst in: Sociaal Cultureel Werk (S C W)

7 reacties op “Natuur in de buurt: Paddestoelen (update)

 1. Jacob zegt:

  Met vakantie ver weg want we willen wat van de wereld zien. Maar Martijn laat zien dat de wereld dicht bij huis minstens zo mooi is. Van zo’n foto serie leer je ook nog wat maar……..ik zou graag de naam van die laatste twee paddestoelen willen weten. En vooral zijn ze gevaarlijk want zo zien ze er wel uit. Moai dien Martijn.

 2. Jan van Dalen zegt:

  Martijn, goed dat je de aankondiging van de paddestoelenmiddag met zeer recent beeldmateriaal hebt verlevendigd. Nu wordt de interesse nog groter !
  @Jacob: zaterdag 25 september krijg je alle namen en bijzonderheden te horen !

 3. Martijn zegt:

  Om eerlijk te zijn weet ik ook niet alle paddenstoelen bijnaam. Ik zal de foto’s nummeren dan kunnen mede dorpsbewoners deze wellicht benoemen?? Volgens mij zijn de laatste twee foto’s van een paardenmestkever.

 4. - Romke - zegt:

  Tjonge jonge Martijn, waar worden we weer mee opgezadeld. Want je prikkelt natuurlijk wel onze nieuwsgierigheid. Eens kijken hoe ver ik kom: 01 jonge vliegenzwam; 02 hanekam; 03 champignon; 06 eekhoorntjesbrood; 08 stinkzwam; 09 parelstuifzwam; 11 rode kelkzwam; 13 3x raden…; 14 morielje.
  Een kenner barst nu waarschijnlijk in lachen uit (of in tranen). Advies: allemaal naar de cursus!

 5. hinke zegt:

  Jammer dat ik deze dag niet kan anders was ik ook zeker mee gegaan er zijn veel paddestoelen dit jaar.Prachtige fotos Martijn.

 6. Tiny zegt:

  Het spijt mij ook erg dat ik zaterdag niet kan! Prachtige foto’s!!
  Het determineren van een foto is eigenlijk geen doen, er zijn zo’n
  4800 soorten in Nederland! Toch doe ik een poging:
  1. Roodbruine slanke amaniet?
  2. Géén Hanekam! ik denk een melkzwam
  3. een russulasoort
  4. zwavelkopjes
  5. Parelamaniet
  6. Kastanje?Boleet
  7. Kastanjeboleet
  8. Grote stinkzwam
  9. Aardappelbovist
  10. Roodbruine slanke amaniet?
  11. een russula soort: Braakrussula?
  12. een Stuifzwam
  13. Vliegenzwam
  14 Gewone franjezwam?
  15. Roodbruine slanke amaniet
  16. een Mycena soort?
  17. Roodporiehoutzwam?
  18. Berkenzwam

 7. Koert zegt:

  Goede excursie onder zeer deskundige begeleiding. Dacht dat ik op wel eventjes die paddenstoelen kon determineren. Nee dus. In ieder geval veel geleerd. Ik zal zeker mijn kennis proberen te vergroten.Determineren op foto’s is inderdaad ondoenlijk. De vindplek is wel zo belangrijk. We zagen zaterdag 45 soorten langs het verharde (rolstoelpad). Eigenlijk maar een klein stukje duinen, maar zeer leerzaam. Er volgen nog foto’s. De namen van de gevonden paddenstoelen heb ik op papier..

Geef een reactie