Grenspalen excursie groot succes

Grenspalen excursie Wandeltocht

Zaterdag 8 mei 2010 organiseerde de Historische Vereniging Bakkeveen (HVB) onder leiding van Willem Dolstra een excursiewandeltocht langs het grenspalengebied en het voormalige veenkanaal rondom Frieschepalen en Siegerswoude.

Voorafgaand aan de tocht had verslaggeefster van Omrop Fryslân radio, Baukje Schaafsma, een vraaggesprek die rechtstreeks werd uitgezonden, met voorzitter, Fred Hoogenboom vanuit café Ma Kelly en met excursieleider Willem bij grenspaal 14 bij de grensovergang bij Frieschepalen.

Door de ligging aan het kanaal en de grenspalen zijn Bakkeveen en Frieschepalen nauw met elkaar verbonden.
De excursietocht, waaraan 40 personen deelnamen, deed een beetje denken aan de bijeenkomst die plaatsvond na ondertekening van het grensverdrag tussen de provinciebesturen van Groningen en Friesland die na jarenlange (1717-1724) onderhandelingen op 7 juli 1724 plaatsvond in de schans van Frieschepalen. (Op de huidige plaats van grenspaal 14). De grensovereenkomst was toentertijd vooral bedoeld om de oprukkende verveeners uit de Friese Zuid Oosthoek een halt toe te roepen bij hun ongebreidelde expansiedrift. Pas 150 jaar na de ondertekening van het grensverdrag werd in 1874, de volledige grens tussen Groningen en Friesland vanaf Lauwerszijl tot het Allardsoog (met uitzondering van het gebied van de rivier de Lauwers) afgebakend met 25 monumentale gietijzeren grenspalen. Alleen al de nummering 1 t/m 25 maakt de grenspalen uniek en is een nieuwsgierig onderwerp tijdens een excursietocht.
 

Hieronder een foto impressie van Oene Roelsma en Wietse Schaafsma.

 

Geplaatst in: Historie

4 reacties op “Grenspalen excursie groot succes

 1. Jacob zegt:

  Door met zo’n wandeling mee te gaan met zo’n verteller erbij kom je er toch weer achter dat je zelfs van je eigen omgeving veel te weinig weet. Ik kan een ieder aanraden eens mee te gaan. Je gaat met een heel andere kijk je eigen wereld door.

 2. - Romke - zegt:

  Wie de bovenstaande tip van Jacob wil opvolgen, kan eens denken aan de historische wandelingen die de komende zomer (die kómt, ècht!) weer worden
  georganiseerd. Ook die leveren een verrassende kijk op onze eigen wereld op.

 3. Prins zegt:

  Achter de slotplaats in het bos, staat een soort van monument o.i.d. Wie kan me vertellen wat dit voor monument of wellicht iets anders is?

Geef een reactie