Uitslag verkiezingen Bakkeveen en Opsterland

Voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2010 (3 maart). Op vrijdagochtend 5 maart komt de definitieve uitslag  op www.opsterland.nl .

Opkomst Opsterland: 57,44 %  (2006: 66,84%)
Opkomst Bakkeveen: 59,80 %  (2006: 64,95%)

Bakkeveen vergelijking 2006 en 2010:

Bakkeveen 2006
aantal
2006
%
2010
aantal
2010
%
PvdA 293 30% 158 18%
Opsterlands Belang 250 26% 223 25%
CDA 189 19% 159 18%
ChristenUnie 36 4% 39 4%
VVD 108 11% 110 13%
OpsterLanders 41 4% 99 11%
FNP 54 6% 49 6%
D66 0 0% 39 4%
Totaal 971 100% 876 100%

 

Historische Perspectief zetelverdeling gemeenteraad Opsterland:

jaartal zetelverdeling 2002 2006 2010
PvdA 5 7 5
Opsterlands Belang 6 6 7
CDA 4 3 4
Christen Unie 2 2 2
VVV 2 1 2
OpsterLanders 0 1 2
FNP 1 1 0
D66 1 0 1

 

Geplaatst in: 2010-gebeurtenissen

9 reacties op “Uitslag verkiezingen Bakkeveen en Opsterland

 1. Johan zegt:

  Ik wil namens OpsterLanders iedereen uit Bakkeveen bedanken voor hun stem op onze partij. OpsterLanders is gegroeid van 1 naar 2 zetels. En ik wil alle andere Bakkefeanster feliciteren met hun raadslidmaatschap. @JanvD: is dit een historisch hoog aantal voor Bakkeveen?

  Of ik in de raad kom is de vraag, want kandidaat nr. 3 (Agaath Arends uit Siegerswoude) heeft zoveel voorkeurstemmen gewonnen dat zij volgens de Kieswet als eerste in aanmerking komt voor de 2e zetel van OpsterLanders. Dat lijkt misschien sneu voor alle inzet die ik als running mate heb gedaan voor de campagne, maar het blijft een democratisch principe waar ik als echte Democraat vierkant achter sta. Het zegt iets over het grote vertrouwen van de kiezers in Agaath als kandidaat voor OpsterLanders.

  Het is echter geen verplichting om de zetel in te nemen. Zelf ben ik in 2003-2007 door omstandigheden in de Friese Staten gekomen, doordat de lijsttrekker afstand nam van zijn zetel onmiddellijk op de dag na de verkiezingen. Zeg dus nooit nooit in de politiek…

 2. Johan zegt:

  HET LAATSTE NIEUWS: ik kom alsnog in de gemeenteraad voor OpsterLanders. Agaath Arends heeft om persoonlijke redenen afstand gedaan van haar raadszetel.

 3. Aukje Haan zegt:

  @Johan: Gefeliciteerd!

  Ik vind het ideaal veel Bakkeveners in de gemeenteraad.

  Kan alleen maar profijt opleveren voor ons dorp.

 4. Johan zegt:

  Veel is in dit geval volgens mij 3 van de 23 raadsleden:
  CDA – T.Jagersma – van der Wal (nr. 2)
  VVD – R. Haisma (nr. 2)
  OpsterLanders – J. Sieswerda (nr. 2)
  De resterende Bakkeveense kandidaten staan te ver verwijderd van de groep gekozenen om een kans te maken in de raad te komen. Ik noem ze toch maar even:
  PvdA – H. Hoogeveen (17)
  Opsterlands Belang – J. van Dalen (13), G. Nicolai (18)
  CDA – A. van der Beek-Geut (7), G. van der Velde (17)
  ChristenUnie – T. Spinder-Schuurman (12)
  VVD – A.W. Lucas-Smeerdijk (5)

 5. Jappie van der Meulen zegt:

  Mooi voor jou Johan
  Maar ik zie het ook als een soort kiezers bedrog
  Niet iedereen stemt puur op een partij
  Maar kiest voor een persoon
  Als je kandidaat bent moet je er voor staan
  Een slechte start voor de Opsterlanders

 6. Johan zegt:

  Het is een persoonlijke beslissing van kandidaat nummer 3. Ik ga daar niet over. Zij stond oorspronkelijk op de 2e plaats en had toen (in oktober/november 2009) aangegeven om persoonlijke redenen liever op de 3e plaats te staan en met mij van plaats te verruilen.

  Het is niet in de Kieswet als verplichting opgenomen om de zetel in te nemen. Met name, omdat er geldige redenen kunnen zijn om afstand te doen van de zetel. Wat als iemand zelf of iemand in z’n directe omgeving ernstig ziek wordt? Is dit kiezersbedrog? Of wat als iemand kort voor de verkiezingen te horen krijgt dat hij/zij moet verhuizen in verband met een nieuwe baan? Hoeveel raadsleden zijn in de vorige periode gewisseld? Je staat op de lijst in de verwachting dat je gekozen wordt, maar omstandigheden kunnen soms drastisch veranderen in 4 maanden. Kandidaten zijn geen perfecte robots. Het blijft mensenwerk.

  Ik vind zoiets altijd het jammer, maar het is legitiem. Agaath zal niettemin het voorbereidende werk doen voor onze fractie in de commissie Romte. Ik ben er niet bij geweest vanmiddag bij het tekenen van de benoemingsformulieren. Volgens mij heeft Agaath haar zetel niet DEFINITIEF opgezegd. Zij kan daarom nog tussentijds de raad in om één van ons beiden te vervangen.

  En over mij persoonlijk hoef je niet in te zitten Jappie. Ik ga voor de hele raadsperiode. Zo zit in elkaar. Al gooit de Taliban een atoombom op de raadszaal: mij krijg je er niet weg. Doodsbedreigingen: helaas ik ben voorzien van een speciale teflonlaag. Enkele nevenactiviteiten heb ik opgezegd om ruimte te maken voor het raadswerk, want ik word ook meteen fractievoorzitter. Al heb ik dit eerder gedaan (vier jaar in de Friese Staten): dit is een extra functie met zware verantwoordelijkheden.

  Ik beschouw het niet als een slechte start. Een slechte start zou zijn als iemand nooit komt opdagen of als hij/zij slecht functioneert in de gemeenteraad.

 7. Dirry zegt:

  Johan,
  Hartelijk Gefeliciteerd met het raadlidmaatschap voor OpsterlandAnders.
  Wat mij zo aanspreekt in je aanpak is, dat je er ook echt ruimte voor heb gemaakt door een aantal nevenaktiteiten op te zeggen. Een raadslid moet veel stukken doorlezen en zich onderwerpen eigen maken en dat kan iemand -naar mijn mening- nooit goed doen, als daar te weinig tijd voor is ……

 8. Huub zegt:

  Johan,
  Ook van mij gefeliciteerd met het raadslidmaatschap,je gaat er voor en dat is een goede zaak.Ik hoop dat het voor jou een goede tijd wordt.

 9. Johan zegt:

  Bedankt allemaal voor de felicitaties. Ik zal maximaal m’n best doen, als raadslid en fractievoorzitter. Met de andere nieuwe spelers in het politieke veld hoop ik dat er een frisse wind gaat waaien in het gemeentehuis. En vooral dat het wat levendiger wordt in de politieke debatten, want vaak kon je bij wijze van spreke een dutje doen op de publiekstribune en later constateren dat je nauwelijks wat had gemist van de discussie. Gaap 😉

Geef een reactie