Natuur en Historie in het Mandefjild

Op de grens van Fryslân en Drenthe ligt dit prachtige natuurgebied met veel variatie. Bos, heide en zandverstuivingen treft u hier aan. Op zaterdag 23 januari gaan belangstellenden onder leiding van een deskundige gids van It Fryske Gea op excursie door het Mandefjild nabij Bakkeveen.

De excursie start om 10.00 uur en duurt ongeveer twee uren. Opgave voor de excursie kan tot vrijdag 23 januari 12.30 uur via het kantoor van It Fryske Gea, tel. (0512) 381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 3,- en kinderen tot en met 12 jaar € 2,- per persoon.

De aantrekkingskracht van heide
De Heide fan Allardseach is een bijzonder deelgebied van het Mandefjild. Er lopen, dwars door de heide, paden in de richting van Drenthe. De holle padden herinneren ons aan de tijd dat er nog geen verharde wegen waren. Door het intensieve gebruik sleten ze uit. Hierdoor liggen de paden laag in het landschap. De paden zijn zeer populair bij tal van wandelaars, die hier kunnen genieten van dit uitgestrekte natuurgebied.

Op de Heide fan Allardseach komen diverse planten en diersoorten voor. De heide kenmerkt zich natuurlijk door de verschillende soorten heide zoals struikheide, dopheide en kraaiheide.
Om deze soorten in stand te houden wordt It Fryske Gea bij het onderhoud geholpen door een schaapskudde en een aantal Exmoorpony`s.

 

Geplaatst in: t Fryske Gea

4 reacties op “Natuur en Historie in het Mandefjild

 1. Johan zegt:

  Mooie foto Jan. Genomen in Bakkeveen of ergens in de woestijn?

 2. Jan van Dalen zegt:

  Johan, het is idd een prachtige foto en dus niet van mijn hand. Doorgestuurd gekregen van t Fryske Gea. Je woont nu al een aantal jaren in Bakkeveen, dus zou je de beroemste boom moeten herkennen :-). Ik moet toegeven, meestal wordt deze boom van de andere zijde gefotografeerd.

 3. Aukje Haan zegt:

  Ik herken de boom direct, de klimboom. Maar ik heb natuurlijk ook kinderen die er graag spelen.

 4. Douwe zegt:

  ook deze boom staat op mijn lijst met meest markante bomen in en om Bakkeveen. Deze foto zou ik daar graag bij gebruiken Jan!
  De habitus (verschijningsvorm)laat prachtig zien in wat voor schrale omstandigheden de boom is opgegroeid.

Geef een reactie