Foarwurkerwei: nog een paar weken …….

De renovatie van de Foarwurkerwei vordert gestaag. Wat nog moet aan straatverharding (op vrijdag 23 oktober) is het deel klinkers tussen De Waldsang en de inrit van de woonboerderij van Van Eik. Volgens de aanwezige stratenleggers duurt het nog ongeveer 2 weken: dan zijn ze klaar. Dat zou betekenen dat op vrijdag 6 november de straat er weer helemaal in ligt. Of het verkeer er dan weer langs mag …., tja dat is nog even de vraag.

Die vraag kun je stellen aan provincie Fryslan. Klik hier.

Het verkeer wat om moet rijden via de smalle landwegen heeft ondertussen flink mazzel dat het overwegend droog weer is. Dat geldt ook voor de gemeente Opsterland: bij nat weer waren alle bermen kapot gereden.

Van een anonieme melder (ja helaas anoniem) moesten we wat positiever zijn en ook aandacht besteden aan het feit dat het mooi wordt.

Dat het mooier en stiller wordt geloven we zeker. De onterechte pijn die we nu nog steeds moeten lijden (het werk kon veel beter gepland worden en daardoor veel sneller klaar) zijn we als de weg weer open gaat, meteen vergeten.

Dit vergeten geldt overigens niet voor de behoorlijk gewonde fietser en degenen die op de omleidingsroute (terecht) bekeurd zijn. Overigens: de gehele Foarwurkerwei is 60 km. Dat kan de overheid ook nog heel wat geld opleveren.

Hieronder de vorderingen per vrijdagmiddag 23 oktober.

 

Geplaatst in: 2009-gebeurtenissen

12 reacties op “Foarwurkerwei: nog een paar weken …….

 1. Johan zegt:

  6 november? Dat is sneller dan de oorspronkelijke planning (14 november)! Zouden de telefoontjes uit Bakkeveen hebben geholpen? Dit betekent feitelijk dat je nog twee weken ‘rustig’ moet omrijden – en genieten van de natuurlijke omgeving. Ik heb destijds beklinkering van twee zijden voorgesteld aan de provincie. Maar dat kon niet meer, want de aanbesteding / het contract was eerder getekend en dan is men compleet afhankelijk van de aannemer. Is het toegepaste visgraatmodel (= minder geluidsoverlast) een aardige suggestie voor de volgende onderhoudswerkzaamheden voor de Duerswaldmerswei?

 2. Douwe Klijnstra zegt:

  Als iedereen zich aan de regels en afspraken houdt zou er veel minder reden tot klagen zijn geweest de afgelopen maanden!
  Dat wil idd ook zeggen dat iedereen niet harder mag dan 60 km op de Foarwurkerwei, en dan buiten de bebouwde kom! Daarbinnen weet ook iedereen wel hoe snel je mag rijden!
  Voor twijfelaars die niet weten of de bestratingswijze idd stiller is raad ik aan eens op het fietspad langs de Duerswaldmerwei te wandelen. Dan is heel goed te ervaren hoeveel lawaai het scheelt. Beide typen bestrating (halfsteens en keeper) zijn daar uitgevoerd. Bij herstraten past de gemeente voortaan altijd het keeperverband toe.
  Afgaande op de ruime voegen tussen de bestrating is het ook een “groene” manier van straten en het neemt daardoor minder klinkers. Da’s de eerste winst voor de gemeente.

 3. Kurt zegt:

  ————
  Afgaande op de ruime voegen tussen de bestrating is het ook een “groene” manier van straten en het neemt daardoor minder klinkers. Da’s de eerste winst voor de gemeente.
  ————

  Je bedoelt zeker al het gras wat er ondertussen al weer tussen de klinkers groeit? Ziet er nu al niet meer uit, ga maar kijken bji het stuk dat voor de bouwvak is afgerond.. lijkt wel een botanische tuin..

 4. Douwe Klijnstra zegt:

  Dat is wat ik bedoel Kurt.
  Ik heb mij laten vertellen dat het (ook) veroorzaakt kan worden door de ongelijke maatvoering van deze oude gebakken klinker.

 5. Kurt zegt:

  KDouwe : vorm boven functie?

  Tja, vervelend als straks blijkt dat het gras in combinatie met neerslag zorgt voor gladde taferelen, een van de redenen waarom juist voor een andere klinker is gekozen, zo dunkt mij..

 6. patrick zegt:

  “Afgaande op de ruime voegen tussen de bestrating is het ook een “groene” manier van straten en het neemt daardoor minder klinkers. Da’s de eerste winst voor de gemeente”

  Nou, dat lijkt mij eerder de eerste winst voor de aannemer

 7. Jacob zegt:

  alweer een reden om straks meer snelheidscontroles uit te voeren. Kunnen we allemaal mooi rustig aan doen.

 8. Jan van Dalen zegt:

  De Foarwurkerwei gaat over ca. 2 weken open. Dat zou vrijdag 13 november betekenen. Dat heeft de provincie desgevraagd meegedeeld (met natuurlijk een slag om de arm). Toen wisten ze nog niet van de meer dan 10 mm regen van vanavond. Hopelijk kunnen de mannen die de klinkers leggen morgen weer verder. En ….. hopelijk is de omleidingsroute nog begaanbaar. Als alles klaar is zou Plaatselijk Belang maar eens met de opdrachtgevers rond de tafel moeten: hier valt nog heel wat te leren. De volgende keer dat de klinkers herstraat moeten worden, moet het veel sneller kunnen.

 9. Johan zegt:

  13 november in plaats van 4 december: dit is toch sneller en helemaal volgens de oorspronkelijke planning? Jan, PB is al om tafel geweest met de opdrachtgevers (gemeente/provincie), dat zij volgende keer lering moeten trekken van wat er nu is gebeurd ten behoeve van recreatie/toerisme en de inwoners. Zoals ik in een eerdere bijdrage heb aangegeven: het contract met de aannemer was al getekend voordat de wegwerkzaamheden werden gepresenteerd/aangekondigd aan de directe omwonenden en economisch belanghebbenden. Een voldongen feit waar helaas later niets meer aan te wijzigen was. De gemeente & provincie nemen ons advies mee voor de volgende keer, maar de oplossing ligt in de politiek (gemeenteraad en Staten). Zij zullen hen in de toekomst beter moeten controleren voordat de aanbesteding wordt gedaan. En zij gaan over de financiering. By the way Jan: heeft de provincie aangegeven waarom de bestrating niet sneller kon worden uitgevoerd en waarom het nu plus/minus 13 november is geworden in plaats van 4 december? Jippie: Bakkeveen heeft binnenkort weer de beschikking over een belangrijke en verbeterde verkeersader!

 10. Jan van Dalen zegt:

  Foarwurkerwei gaat vrijdag 6 november open ! Via De Waldsang venamen we dat de Foarwurkerwei vrijdagmiddag 6 november weer open gaat. Het had Jan Willem een paar gehaktballen gekost, maar dan heb je ook wat. Zijn feest zaterdagavond is dus van alle kanten goed bereikbaar. Alle klinkers liggen er overigens al in en de eerste auto’s zijn donderdagavond de nu geheel verharde Foarwurkerwei al gepasseerd. Scheelt veel tijd, donkere landweggetjes en/of een gevaarlijke Duurswaldmerwei.

 11. michel zegt:

  de hekken staan er nog steeds…….dus nog steeds omrijden????

 12. patrick zegt:

  zaterdag alvast even proefgereden op weg naar Drachten, maar ik zag dat er nog wel opruimwerkzaamheden en werk aan de bermen moeten gebeuren.

Geef een reactie