World Servants Bakkeveen vertellen

World Servants Bakkeveen doen verslag van hun project op Jamaica

Hallo allemaal,

Hier eindelijk een berichtje over de geweldige reis naar Jamaica met World Servants. Het was echt superleuk! En dat kwam natuurlijk door een superleuke groep. Het werk was zwaar, maar was gelukkig wel afwisselend en bevredigend. We hebben gemetseld, beton gemaakt, een put gegraven en nog veel meer. Omdat de Jamaicanen in hun tempo werken en bij de laatste zak cement nog eens bedenken dat ze maar eens nieuwe moeten bestellen liepen we een beetje vertraging op. De hulp van de Jamaicanen was wel erg welkom. Als we in de put weer eens een gigantische rots op ons pad naar beneden vonden hielpen ze ons weer verder, met aanwijzingen en spierkracht. We hebben alle muren opgebouwd en het dak is ook gestort. De lokale bevolking maakt het verder af en volgens recente berichten is het dak nu helemaal af en de muren zijn al gestuukt. Het is echt een grote verbetering met wat er stond. En de mensen die we gesproken hebben waren zeer positief over dit specifieke project en World Servants in het algemeen.
 

Sommigen van ons zijn naar een school geweest waar een World Servants project in 2005 was. Het was de bedoeling een gesprek aan te gaan met de locale bevolking op een open manier, zodat de bevolking niet sociaal wenselijke antwoorden zouden gaan geven. We hebben de verhalen van verschillende mensen vergeleken en daar kwam het zelfde uit. De school werd veel gebruikt maar niet alleen door kinderen. Ook werd ze gebruikt door de vrouwen uit de omgeving om de positie van de vrouw te bespreken. We kunnen zeggen dat het vorige project zijn doel bereikt heeft en dat nu nog steeds doet. Dat heeft ons heel goed gedaan, vooral met de gedachte dat het niet anders zal zijn met ons project.

In het weekend gingen we het eiland verkennen. Het land is erg mooi; witte stranden, hemelsblauwe zee en de rest van het eiland is vrijwel helemaal groen. Zo zag je echt hoe de mensen daar leven en hoe de Jamaicaanse cultuur is. We hebben het laatste weekend ook op een afgehuurd strand geslapen en we zijn nog bij een beklimbare waterval geweest.
Op zondag gingen we naar de kerk, wat ook een aparte ervaring was. De Jamaicanen geloven met hun hele lichaam en laten dit ook duidelijk blijken. Tijdens de liedjes en het gebed ging het er dan ook swingend en uitbundig aan toe. Hier hebben we ook lekker aan meegedaan. Dit duurde dan een uur of drie, maar het is er heel gebruikelijk om gewoon in en uit te lopen tijdens de dienst. De verblijfplaats (een primairy school) en het voedsel waren erg goed geregeld door Pastor Gordon (de pastoor van dat district). Er waren gelukkig weinig zieken en ongelukken.

Volgend jaar is er weer een project in Springfield, waar er verder wordt gewerkt aan ‘onze’ school. Het is echt een supergoede en leuke ervaring en iets wat je zeker een keer meegemaakt moet hebben. Afgelopen weekend (18,19 en 20 september) hadden we een reünie met alle projecten op een camping in Zelhem. Dit was erg leuk en gezellig, aangezien we een fantastische groep hadden. We hopen hiermee meer mensen enthousiast te hebben gemaakt om mee te gaan, want het was echt super!

Veel liefs,
Chantal, Aisha, Tecla en Mendelt
Ook wel: World Servants Bakkeveen 2009
 

Geplaatst in: World Servants

1 reactie op “World Servants Bakkeveen vertellen

  1. marja zegt:

    Dat is erg gaaf. fijn dat jullie een goede tijd hadden

Geef een reactie