nieuwe bewoners Ecofeen

Op 23 april J.L ontdekten Jan, Sjoukje en Wesley dat er in hun vogelverblijf een nieuwe bewoner ingetrokken was. In eerste instantie was de gedachte dat er een jonge vogel geboren was, maar het bleek heel iets anders te zijn. Dat het zo’n grote wesp zou zijn, hadden ze natuurlijk niet verwacht.

Na enig speurwerk op het internet moest het om een Horenaar gaan en dat wordt van meerdere kanten bevestigd.

even wat info:

Dit is de grootste sociale wesp die in Nederland voorkomt.
Zij behoren net als de “gewone wespen” tot de familie van de plooivleugelwespen (vespidae). Het kop- en borststuk is roodbruin gekleurd en het achterlijf geel met enkele zwarte strepen.
Ze hebben net als alle insecten 6 poten en net als bijen en mieren 4 vleugels (De achterste vleugels zijn echter veel kleiner en daardoor lijkt het alsof ze maar twee vleugels hebben).Ze zullen alleen steken als ze in het nauw worden gebracht. Het gif van hun steek is niet gevaarlijker dan dat van een gewone wesp, wel is hun steek zeer pijnlijk.
Hun nesten maken ze meestal in holle bomen, soms ook wel onder dakbalken of in nissen van muren.
Het nest wordt van rottend hout gemaakt dat door de hoornaars tot een papierachtige grijze massa wordt gekauwd.Het zijn sociale wespen d.w.z. dat in groepsverband leven.
In het voorjaar begint de koningin met de bouw van een nest en legt dan haar eerste eieren. Het nest wordt later verder door de jonge werksters afgemaakt. In de loop van een jaar kan zo’n volk uitgroeien tot ruim 4.000 individuen.Ze leven van de jacht op andere insecten, hiermee voeden ze ook hun larven. In het najaar sterft het hele hoornaars volk, behalve de bevruchte vrouwtjes (koniginnen) zij overwinteren en volgend voorjaar herhaalt dit hele proces zich weer.In het oosten van het land zijn ze wat talrijker dan in het westen. Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid bossen.

voor meer info kun je naar onderstaande site gaan of google even Horenaar, of hoornaar

http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/15390-de-grootste-wesp-van-europa-de-hoornaar.html

Op zondagavond 26 april is er  bij Jacob en Dieuwkje ondertussen ook nog één gesignaleerd.

Jacob heeft er een paar foto’s van gemaakt. Het luciferprikje is er naast gelegd ter vergelijk voor de grote.

 

Geplaatst in: Ecofeen

6 reacties op “nieuwe bewoners Ecofeen

 1. Frans Briedé zegt:

  Ja, het Ecofeen is voor wespen, maar ook voor bijen soms een vruchtbare plek. Wij hadden een jaar of 7 geleden een bijenkoningin in de schoorsteen en dus een paar duizend mannetjes er tegen aangeplakt, die allemaal tegelijk door een klein gaatje naar die koningin wilden. Ach, dat willen wij mensen immers ook op Koninginnedag! Zo’n zwerm is echt beangstigend, vooral als de bijen allemaal tegelijk even een luchtje gaan scheppen. Navraag bij deskundigen bracht aan het licht dat het niet zo zeer kwaad kan. Gewoon laten zitten en na een paar dagen vertrekken ze weer. En zo ging het.

 2. Roelie Wiering zegt:

  Wij hebben ook zo’n exemplaar gevonden. Deze was nog groter dan een luciferprikje. Hij zat bij ons in de bijkeuken in Valthermond ( Drenthe).

 3. p schotanus zegt:

  in gaasterland zijn de hoorenaars ook bekend en imidels ook aktief had er vanmidag een in de keuken, en was daar niet blij mee

 4. Koert Scholten zegt:

  Landelijk is bekend dat de Hoornaar flink toeneemt. Effect van de verwarming va de aarde? Grote (re) insecten verschuiven hun noordgraans steeds noordelijker. De Hoornaar ik bij mij enkele keren in de tuin gezien.

 5. M.Peetam zegt:

  Heb een nest van deze grote wespen soort in de spauw muur van mijn huis zitten,ze zijn erin gekomen via een rooster aan de buitenkant van het huis en het nest puilt helemaal naar buiten.

 6. lola zegt:

  uulllllllllllllllll

Geef een reactie