De Woudklank over sluiswachterswoning

Nieuwe bestemming gezocht voor sluiswachterswoning Bakkeveen
De Woudklank, 23 april 2009

Eigenaar Wooncorpartie Friesland heeft het initiatief genomen om een andere invulling te geven aan de al geruime tijd leegstaande sluiswachterswoning in het centrum van Bakkeveen.

Bakkeveen – De beeldbepalende woning past in het plaatje van de nieuwe dorpsvisie en scoorde hoog op de inventarisatielijst, die in het kader van het pilotproject ‘Thuis in het Groen’ een paar weken geleden werd uitgevoerd door Landschapsbeheer Friesland. Johan Sieswerda, voorzitter van Plaatselijk Belang Bakkeveen, is benaderd om te onderzoeken wat het dorp het liefst ziet gebeuren met de historische woning in het centrum van het toeristendorp. Daarnaast is de stichting Doarp en Bedriuw Fryslân (DBF) ingeschakeld, een non-profit organisatie, met de doelstelling de economie van het platteland te stimuleren.

Volgens projectleider Ruud Wubbolts uit Hemrik leent het karakteristieke pand uit de tijd van de scheepvaart door het dorp zich bijzonder goed voor projecten met een culturele of sociale achterrond, onder andere met exposities en kunst. Bovendien zou het gebouw, door zijn centrale ligging een ideale plek zijn voor het Wmo-steunpunt. Ook de plaatselijke Speelotheek is op zoek naar een nieuwe locatie.

Hannie Gorter uit Siegerswoude, onder andere bekend van de actiegroep Vroeg op Stap, ziet wel iets in de vorm van een cadeauwinkel, een dagbesteding voor mensen met een beperking. Zij is naarstig op zoek naar gelijkgestemde partners. “It moat klikke,” is de voorwaarde voor samenwerking waarmee Hannie Gorter ondertussen zorginstelling Talant in Beetsterzwaag en een zorgboerderij uit de omgeving heeft benaderd. Woonbedrijf Friesland is bereid een gedeelte van de financiering voor haar rekening te nemen. Een verbouwing met een uitbreiding behoort tot de mogelijkheden. Het is nu aan het dorp om te zeggen wat er moet gebeuren.

Projectleider Ruud Wubbolts roept de inwoners van Bakkeveen op om met ideeën te komen. Hiervoor kan worden gebeld naar DBF (06-53934643) of naar Hannie Gorter (0594-643134). Voor de zomervakantie moet er duidelijkheid zijn.

Geplaatst in: Plaatselijk Belang

1 reactie op “De Woudklank over sluiswachterswoning

  1. A IJbema zegt:

    IK vind dat wij in ons dorp genoeg verenigingen hebben om deze locatie te kunnen bemannen. B.v. De WMO en Stichting Werkgroep Opsterland. De ANBO de ( VVV ) wat eigenlijk geen echt VVV meer is, Maar wij kunnen wel informatie over Bakkeveen verstrekken aan de vele Toeristen die ons prachtige dorp bezoeken. Ik denk ook dat wij dit als dorp zelf moeten doen, Als wij op zorginstelling Talant moeten wachten, Dan Staat het pand nog heel lang leeg.

Geef een reactie