World Servants Bakkeveen vertellen en nodigen uit

Reis en verblijf Dominicaanse Republiek

We zijn donderdagnacht 25 juli vertrokken vanaf de Brink rond 3.00 uur. Toen we aankwamen op Schiphol hebben we kennis gemaakt met de groep. Na het inchecken snel afscheid genomen van onze ouders, familie en vrienden. Toen op naar het vliegtuig, na ruim 2 uur vliegen kwamen we aan op het vliegveld in Madrid. Daar ging de tijd ook erg snel, en voordat we het wisten zaten we in het vliegtuig naar Santo Domingo.

Na zo’n 9 uur vliegen kwamen we aan op het vliegveld in Santo Domingo. We zijn in de bus gestapt en op weg gegaan naar onze eerste verblijfplaats in de hoofdstad zelf. Daar hebben we geslapen in een school waar het heel erg benauwd was. De volgende dag om 6.00 uur moesten we al opstaan om na het eten te vertrekken naar de stad Constanza waar we ook gingen bouwen. Om 13.15 uur kwamen we aan in de stad. De bedoeling was dat we daar 1 of 2 nachten gingen slapen om vervolgens naar de vaste verblijfplaats te gaan. Dit is uitgelopen tot 5 dagen. We hebben die dagen in bungalowhuisjes geslapen, die voor lokale begrippen heel luxe zijn.

Onze dagindeling:
5.45 Gewekt!
6.30 Goedemorgengesprek
7.15 Ontbijten
8.00 Bouwen
12.00 Lunchen
12.30 Bouwen
16.00 Opruimen
18.00 Eten
19.00 evt. Avondprogramma
22.00 Stil! Slapen?.

De 1e zondag zijn we naar een waterval geweest waar ook de mogelijkheid was om te gaan zwemmen. Het water was alleen ijs en ijskoud. Maandag was onze eerste werkdag die alleen bestond uit metselen en cement scheppen.

Na 1 week hard werken, samen met de plaatselijke bevolking, hadden we al het grootste deel van de muren staan. Elke middag deed onze groep ook kinderwerk. Ongeveer 7 mensen van onze groep gingen daarheen, elke dag waren er ongeveer 100 kinderen. We hebben met ze geknutseld en gezongen. Dat was erg leuk om te doen! De kinderen vonden al onze spulletjes erg interessant (potloden, kraaltjes, papier en ballonnen), en wilden het graag mee naar huis nemen. De kookgroep zorgde elke dag voor goed eten, ook al hadden we op het laatst wel vaak genoeg rijst gehad. Ook aten we vaak stukken vers ananas of gantalupa meloen.

Het 2e weekend hebben we een rivier bezocht waar we ook konden glijden van de rotsen, die zondagmiddag hebben we het lagerhuis gedaan en zijn we in de avond naar de kerk gegaan. Dat was in een gewoon huis, dat gebruikt werd als kerk. Normaal gesproken komen in deze kerk 8- 10 mensen. Wij pasten er niet in met onze groep!

De 2e bouwweek bestond voornamelijk uit de laatste delen metselen, ijzer vlechten, beton storten, dak maken, verven en de afwerkingen doen. Na deze bouwweek waren alle vijf huisjes klaar!

Het laatste weekend in de Dominicaanse Republiek, hebben we op zaterdag paardgereden. Op zondag zijn we naar de kerk geweest, de sfeer was goed en levendig. Het was alleen jammer dat alles nogal onverstaanbaar was. Alles werd verteld in het Spaans.

Tussendoor hebben we ook verschillende uitjes gehad zoals naar: de boer, het ziekenhuis, school, verzorgingstehuis en op bezoek bij de plaatselijke bevolking.

Wij hebben zelf het ziekenhuis bezocht wat erg indruk op ons heeft gemaakt. Op elke afdeling mochten we gewoon gaan kijken, op de kraamafdeling lagen jonge vrouwen die net waren bevallen. Op die afdeling hing hun infuus aan een spijker in de muur. Dit ziekenhuis had plaats voor 50- 100 personen, het kon zijn dat er 2 patiënten samen in 1 bed moesten. Het was erg arm en heeft ons erg geraakt.

Deze afgelopen 3 weken hebben we als mooi en erg leerzaam ervaren. We kijken terug op een super mooie tijd. We hadden ook een ontzettend leuke groep waarmee we erg veel lol hebben gehad. De terugweg verliep goed. Aangekomen op Schiphol werden we onthaald als echte helden. Met de bus gingen we weer richting Bakkeveen. Het geweldige platte Bakkeveen! Rond een uur of 7 kwamen we dan eindelijk aan op de Brink.

We willen jullie allemaal bedanken voor jullie steun en bijdrage, waardoor wij dit mochten ervaren. Verder willen we speciaal Jan-Martin, Anneke, Bert-Willem & Wieke heel erg bedanken voor hun inzet, en hun steun. Ze stonden altijd voor ons klaar, ontzettend bedankt!!

Groetjes, Jikke, Nynke, Lisanne, Elina & Djanet.

Uitnodiginging voor de presentatieavond van Worldservants Bakkeveen

Op donderdagavond 11 september zal er een presentatie gehouden worden over de organisatie World Servants. We zullen algemene dingen vertellen over de organisatie en de meiden die de afgelopen zomer naar de Dominicaanse Republiek zijn geweest zullen aan de hand van foto?s iets vertellen over hun reis.

Lijkt het je interessant en leerzaam om ook eens met een project mee te gaan van World servants of ben je gewoon benieuwd naar de verhalen?? Kom dan naar deze presentatie!!!!

Je kunt ook altijd even bellen met Jan Martin of Anneke Rinsema voor meer informatie.

Telefoonnummer 0516-541241. Of kijk eens op de site van World Servants: www.worldservants.nl

De avond begint om half 8 in de gereformeerde kerk.

Tot ziens.

Vriendelijke groeten,
De World Servants groep Bakkeveen

Geplaatst in: World Servants

Geef een reactie