Ex-discotheek De Bult geheel afgebrand (vele updates)

(update zaterdag 12 juli 2008). Foto’s van later op de avond toegevoegd vanaf pagina 4 en tekst her en der aangepast.)

Klik hier voor de website van de “aanstaande bewoners”. Foto’s van o.a. de verbouwing van disco tot woning zijn te zien.

Artikel uit LC van september 2007
Discotheek De Bult vertimmerd tot woning

WASKEMEER – Discotheek De Bult bij Waskemeer gaat definitief dicht. De uitbaters Max en Hillie Ploegstra hebben de zaak verkocht en bedongen dat er geen horeca meer in komt. De nieuwe eigenaren, Theo en Karina de Jong uit Waskemeer, gaan het pand verbouwen tot een woonhuis.

In 1976 kocht Sipke Ausma de caféboerderij aan De Bult en veranderde de toenmalige kroeg in een discotheek. Na een publieke verkoop in 1979 kwam de zaak in handen van het echtpaar Ploegstra. Halverwege de jaren negentig stapten ze eruit en werd De Bult verhuurd. Dalende bezoekersaantallen waren er vervolgens de reden van, dat de discodeur helemaal dicht ging. De Bult is al sinds april 2007 gesloten.

Het echtpaar Ploegstra, dat pal tegenover de discotheek woont, was al de drukte voor de deur inmiddels ook behoorlijk zat en besloot om de zaak te verkopen. Verschillende projectontwikkelaars hebben zich gemeld voor de grond, maar de keuze viel op het echtpaar De Jong dat het gebouw weer in oude staat wil herstellen.

De caféboerderij, die waarschijnlijk omstreeks 1900 is opgetrokken, is verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Het echtpaar De Jong wil de meeste ingrepen weer ongedaan maken. Het verlaagde dak wordt omhoog gebracht, waardoor alle ramen weer zichtbaar worden, en ook de dakkapel met balkon komt terug.

Vandaag 11 juli is ex-discotheek De Bult volledig afgebrand. De discotheek was sinds april 2007 gesloten en door een particulier omgebouwd tot woning. De discotheek trok vanaf mid jaren 70 veel jeugd uit de wijde omgeving van Bakkeveen. April 2007 werd de discotheek gesloten en later aan een particulier verkocht. Doel was de disco om te bouwen tot woning, waarbij het uiterlijk van het pand in stand zou blijven.

De bewoners hadden naar verluid de interne verbouwing goeddeels voltooid. In de bouwvak zou de definitieve afwerking en verhuizing plaatsvinden.

De brand werd om 17:15 gemeld. Pas tegen 17:45 sloegen de vlammen uit het dak. Binnen was het toen al langer een vuurzee. De bestrijding verliep moeizaam, omdat het dak niet uit dakpannen bestond, maar uit metalen dakplaten met dakpanmotief. Hierdoor hadden de vele stralen water van de brandweerkorpsen geen effect totdat de eerste vlammen door het dak sloegen. binnen was het toen al lang een vuurzee.

De tegenoverliggende woning met rieten dak werd door de brandweer van Haulerwijk nat gehouden.

Diep triest voor de nieuwe bewoners: zoveel werk in de verbouwing gestoken, bijna klaar en dan …….. alles weg. Een vervlogen herinnering voor de eigenaren en velen van de regionale bevolking.

Geplaatst in: 2008-gebeurtenissen

Geef een reactie