Lezing: bijna-dood-ervaring

Lezing over Bijna-dood-ervaring en het boek “Eindeloos bewustzijn” van Pim van Lommel

Woensdagavond 14 mei zal in de gereformeerde kerk van Bakkeveen een lezing worden gehouden over het onderwerp “bijna-dood-ervaring”. Spreker op die avond is Rinus van Warven. Aanleiding van de lezing is het boek “Eindeloos bewustzijn” van cardioloog Pim van Lommel.

In zijn boek geeft Pim van Lommel een wetenschappelijke visie op de bijna-dood-ervaring. Hij vroeg zich als cardioloog regelmatig af, hoe het mogelijk was dat iemand tijdens een hartstilstand bewustzijn kan ervaren en of dat vaker voorkwam. Het werd voor hem de reden om een grote studie te beginnen, die tien jaar duurde. Volgens van Lommel zijn er in heel Nederland meer dan 600.000 mensen met een bijna-dood-ervaring.

In zijn boek legt hij stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende ervaring kunnen hebben. Hij schrijft over de “bijna-dood-ervaring” als een authentieke ervaring, niet te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Een heel ingrijpende ervaring die mensen blijvend kan veranderen.

“De “bijna-dood-ervaring” is zowel een existentiele crisis als een indringende levensles. De veranderingen van mensen na zo’n ervaring ontstaan door het bewust ervaren van een dimensie waar tijd en afstand geen rol spelen, waar verleden en toekomst geschouwd kunnen worden, waar men zichzelf compleet voelt en geheeld weet, en waar oneindige kennis en onvoorwaardelijke liefde ervaren wordt.”

Volgens van Lommel moet er sprake zijn van een bewustzijn dat niet van het leven en lichaam afhankelijk is, maar ook los daarvan bestaat. Hij meent dat met dat idee een grote verscheidenheid aan bijzondere bewustzijnservaringen begrepen kan worden. Hij noemt onder meer mystieke en religieuze ervaringen, sterfbedvisioenen, verhoogde intuitieve gevoelens, voorspellende dromen, waarnemen op afstand en de invloed van bewustzijn op materie. In zijn boek wijdt hij ook een hoofdstuk aan de wereld van religie en levensbeschouwing.

De spreker van de avond, Rinus van Warven studeerde theologie en cultuurfilosofie. Hij specialiseerde zich in levensbeschouwelijke en religieuze communicatie. Hij is werkzaam als pastor, (zingevings)therapeut en journalist voor diverse kranten, tijdschriften en radiostations. Hij praat echter ook als ervaringsdeskundige. Hij werd op 9 april 1981 aangereden door een automobilist en had zelf een “bijna-dood-ervaring”.

Een onderwerp dus dat voor werkers in de gezondheidszorg, voor werkers in de kerken, maar natuurlijk voor iedereen van belang kan zijn. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen. Naast de lezing zal er in het tweede deel van de avond alle gelegenheid zijn om met elkaar in gesprek te gaan. De avond begint om 20.00 uur in de gereformeerde kerk van Bakkeveen. Vanaf 19.30 zal de zaal open zijn. De entree van de avond bedraagt 3 euro, incl. een consumptie. Voor informatie kunt u contact opnemen met Sjouk van der Land, tel. 0516 541443 en Gerben Kajim 0516 542555.

Geplaatst in: Gereformeerde Kerk

Geef een reactie