World Servants vertellen ….. (2)

Klik hierboven op “world servants” voor de andere artikelen of op deze link: www.bakkeveen.nl/?item=1233

Hieronder het verhaal van Harm Tillema.

Bakkeveners,

Samen met Ronald, Folkert, Maurits, Jan Martin en Margreeth ben ik naar Ecuador geweest.

Het begon allemaal op de vroege ochtend van vrijdag de 13e juli. Om 5 uur werd ik door een busje vol met mensen opgehaald om naar Schiphol gebracht te worden. Hier kwamen we een half uur na afspraak aan, wat verder geen probleem was omdat we nog 2 uur moesten wachten. Na de incheck en het boarden, stegen we op in de richting van Houston.

Na 10.50 uur vliegen kwamen we hier aan. Doordat de regels zeer scherp zijn om de VS binnen te komen hebben we ongeveer 2 uur voor de douane gestaan. Daarna hebben we handbagage laten checken en is Maurits nog opgepakt.

Samen met Luuk en Lucas ben ik nog in de cockpit wezen kijken van het vliegtuig dat ons naar Quito zou vliegen. Na een onrustige vlucht kwamen we midden in de nacht aan in Quito. Hier hebben we in een hotel geslapen.

’s Morgens was het tas inpakken en terug de bus in, op naar Las Maravillas. Toen de busreis van ongeveer 6 uur achter de rug was werden we verwelkomd door het halve dorp. Hier kregen we een welkomstwoord van de vooraanstaande mensen van de gemeenschap.

De tassen uitpakken stond daarna op de agenda, zo ook de bouwplaats en de omgeving/ dorp bekijken. Wij (de jongens) sliepen naast de bouwplaats, de vrouwen lagen aan de andere kant van de straat, in 2 woonhuizen. Zondagochtend hebben we eerst de plaatselijke kerk bezocht voor een dienst waarna we een wandeling gemaakt hebben door de omgeving. We hebben schildpadden, rietsuiker, bananen, plantages, vissen gezien. Ook hebben we kokosnotenmelk met overvloed gedronken.

De bouw begon op maandagochtend rond acht uur. Omdat de fundering nog niet gelegd was, begonnen we daarmee. We moesten zelf het beton mixen omdat er geen molen aanwezig was. Hier was vrijwel de hele groep mee bezig. Om half 1 stond het eten klaar. Het eten in Ecuador bestaat ?s ochtends uit brood, ?s middags rijst met soep en ?s avonds rijst met vlees. De eerste bouwdag was afgelopen rond 5 uur. Douchen deden we met emmertjes in een ruimte omsloten door landbouwplastic.

We zijn tot en met woensdag bezig geweest met de grondfundering. Daarna gingen we verder met het storten van de pijlers. Toen de eerste pijlers vrijdagochtend uitgehard waren, konden er een paar beginnen met metselen. Hier zijn Folkert en ik druk mee bezig geweest. Ook heb ik samen met onze hoofdleider Frans het gebouw nog een keer nagemeten. Omdat de tekening ontbrak moesten we zelf een maken.

Zaterdagochtend om 6 uur werden we gewekt: we gingen vandaag naar de kust. Na het eten stapten we in de bus die ons in 4 uur naar de kust zou brengen. Nadat we hier aankwamen hebben we onze spullen in een restaurant gelegd en zijn we, verdeeld over drie bootjes, de Grote Oceaan opgevaren. Hier hebben we walvissen gekeken. Ik had nog nooit beesten van zo?n formaat met eigen ogen gezien. Super mooi gewoon.

Een uurtje later stonden we weer op het vaste land om te kunnen genieten van het eten in het restaurant en daarna een potje voetbal te spelen. ’s Middags ben ik even de zee ingesprongen, daarna ben ik samen met Folkert Sua(de kuststad waarin we verbleven) in gegaan. Hier hebben we een colaatje gedronken en hebben we ons laten rijden door een fietstaxi. Even later kwamen we bij een leuke cocktailbar terecht, hier hebben we voor een Dollar een heerlijke cocktail genuttigd. Folkert’s horloge gaf 15.15 aan, het was tijd om terug te gaan naar de bus.

Zondagochtend werd ingeluid met een kerkdienst in een dorpje verderop. Hier hebben we de Nederlandse polonaise voorgedaan. ‘sMiddags was ik verantwoordelijk voor het voetbaltoernooi. Dit had ik georganiseerd samen met Maarten en Kevin. Nadat we de teams hadden samengesteld kon om drie uur het prestigieuze toernooi om de Copa Las Maravillas van start gaan. Hierin werd VV Bakkeveen helaas gedegradeerd tot de laatste plaats. De plaatselijke hoofdmacht van Las Maravillas hield de wisselbeker in het dorp door in de finale Deportivo la Bolle te verslaan.

Maandagochtend was het om 6 uur weer werkdag geworden. Na het ontbijt en de GMG (Goede Morgen Gesprekken), werd er weer net als de week ervoor hard gewerkt aan alle muren, zodat er aan het einde van de dag een mooi bouwwerk stond wat al aardige vormen kreeg. Dinsdag waren de laatste pijlers uitgehard en kon overal gemetseld worden.

Woensdag werd een begin gemaakt aan het storten van de vloer. Dit bestond weer uit het zelfde beton als waar de fundering van gemaakt was. Dit was veel werk omdat er veel beton in de vloer ging. Ook donderdag en vrijdag werden besteed aan vloerstorten en metselen.

Vrijdag ben ik samen met Folkert en Jan Martin op cultuurbezoek geweest. Dat houdt in dat je een gezin bezoekt om te kijken hoe het leven er aan toe gaat. Wij gingen naar onze buren. Daar misten we de man des huizes. Die bleek twee jaar geleden als illegaal naar de VS te zijn gesmokkeld voor $11.000. Hij werkt nu illegaal in New York als bouwvakker en stuurt elke maand geld naar zijn gezin zodat ze kunnen eten en dat de kids naar school kunnen. Het plan was dat hij over 8 jaar weer terug zou komen, maar omdat wij een coöperatief centrum voor boeren bouwen zou hij misschien eerder terug kunnen komen omdat er weer werk in de omgeving zou komen.

Zaterdag zijn we eerst naar een Palmoliefabriek in de buurt geweest. Het stonk hier verschrikkelijk. Ik snapte er niet veel van maar de procedure kwam er volgens mij op neer dat de trossen van de palmboom uitgeperst werden van hun vruchtsap. Dit was palmolie. Deze fabriek zou in ieder geval niet goedgekeurd worden in Nederland omdat er overal draaiende dingen waren, men kon zich aan allemaal buizen branden, ongelukken waren dus zeker niet uitgesloten.

’s Middags zijn we naar het project van vorig jaar geweest. Hier hebben we een rondleiding gehad over het terrein. Ze kweekten hier kleine cacaoplanten. Daarna hebben we een potje voetbal gespeeld tegen de plaatselijke bevolking. Dit maal wel gewonnen. De terugreis was misschien wel het gaafst van de dag, boven op de bus. Zondag heb ik niet zoveel gedaan.

De laatste werkweek begon met metselen het storten van matrijzen. Ook hier zijn we een dag mee bezig geweest. Langzaam aan begon het afscheid door het schrijven in de schriften van iedereen.Na de afscheidsparty dinsdagavond op het voetbalveld, waar allemaal dingen voor ons gepresenteerd werden door de Equadorianen en de overdracht woensdag zat het ontwikkelingswerk er voor ons op. Het afscheid was voor velen emotioneel.

De reis naar Quito stond voor woensdagavond op het programma. Super gaaf. Met de zonsondergang reden we de stad binnen, heel mooi uitzicht. Ook was de woensdag van de bonte avond.

Donderdagochtend zijn we begonnen met vertraging omdat er problemen waren met de tickets voor de terugreis en met de laatste overnachting, die door communicatiefouten niet in het zelfde hotel kon plaatsvinden. Na 2 uur gewacht te hebben konden we dan eindelijk de grote stad in. We begonnen in de oude stad, hier gingen we in groepen gebouwen bekijken en waaronder, volgens veel mensen, de mooiste kerk van Zuid Amerika. Daarna hebben we vanaf boven op een berg van het uitzicht over Quito genoten. Als laatste stond de souvenirmarkt op het programma. Hier heeft iedereen spulletjes voor thuis meegenomen.

Bij het avondeten stond de Ecuadoriaanse delicatesse Cavia op het menu. Deze werd met hersenen, nagels etc geserveerd.

Hierna gingen we naar ons hotel om ons voor te bereiden op de nacht. Dit zou een korte nacht worden omdat we om 3 uur naar het vliegveld moesten.

Om 6.50 was het zover, de terugreis begon nu echt. Het vliegtuig steeg op met opkomende zon in de rug, dit was een heel mooi uitzicht. 6 Uur later stonden we in Houston, ook hier werden weer veel mensen door de douane opgepakt omdat er iets mis zou zijn met hun paspoort, wat binnen 3 minuten was opgelost. Rond half 4 stegen we op richting schiphol, Holland. Na heerlijk geslapen te hebben werd ik wakker net voor Ierland, binnen een uur zouden we op schiphol landen. We vlogen Nederland binnen terwijl we over de hoogovens bij IJmuiden gingen en 30 minuten later, en het eerste Heineken biertje, zag ik m?n ouders staan in de aankomsthal van Schiphol.

Harm Tillema.

Geplaatst in: World Servants

Geef een reactie