Bakkeveense World Servants terug van Ecuador

Bakkeveen – Zaterdag 4 augustus 8 uur zijn Maurits Flapper, Ronald van Valkenburg, Folkert Veenstra, Harm Tillema en de stafleden Margreeth de Haan en Jan Martin Rinsema veilig en wel geland op Schiphol. Verwelkomd door zo?n 25 familieleden en vrienden, gewapend met spandoeken, die per bus naar Schiphol waren gekomen. ?We hebben een goede reis gehad? vertelt Jan Martin Rinsema als ik hem, zondag gebruind door de Ecuadoriaanse zon, thuis ontmoet. ?We vertrokken vrijdag 3 augustus vroeg in de morgen (02.30 uur plaatselijke tijd) uit ons hotel in Quito. In Houston was er wel wat oponthoud in verband met scherpe controle op het vliegveld. Het bouwen aan het huis voor de boerencooperatie in Las Maravillas is goed verlopen.?

De bouwplannen die er waren zijn bijna volledig uitgevoerd. Wel liep het anders dan verwacht. Jan Martin: “De fundering was nog niet helemaal klaar toen we arriveerden en het bouwplan werd veranderd. Niet twee etages, maar het werd een begane grond bouw. Dus moesten we de tekeningen ook wijzigen. Daardoor is het coöperatie-huis niet helemaal af. Het dak moet er nog op en er moet nog stucwerk worden gedaan.”

Het weer was over het algemeen drukkend. ?Je hebt daar een hoge luchtvochtigheid.

’s Nachts vaak regen, ’s morgens eerst bewolking en daarna zon.

Er heerste in de groep een heel goede sfeer, waardoor er prima gewerkt kon worden. De Bakkeveense jongens moesten in het begin alles even aftasten, maar al heel gauw waren ze in hun element in de groep. Naast het bouwen waren er ook activiteiten met kinderen uit Las Maravillas zoals puzzelen verhalen, zingen en zelfs werd er gevoetbald tegen de lokale bevolking. “In de weekends hebben we natuurtrektochten gemaakt door het oerwoud.” Hoe was het eten? Jan Martin: “Heel goed, veel rijst, maar ook aardappels, spaghetti en heel veel fruit. De bananen kun je daar zo van de bomen halen.” Aan alle deelnemers werd een diploma uitgereikt namens de boeren organisatie en de bevolking van Las Maravillas “Gracia por venir e labor” (Dank voor jullie komen en werken). Ten afscheid werd de groep een feest aangeboden. “Dat was erg leuk en dan zie je hoe je naar elkaar toegroeit. Emotioneel werden we uitgezwaaid.”

(binnenkort nog meer nieuws verwachtbaar)

Theun Zwart

Geplaatst in: World Servants

Geef een reactie