Emotioneel toneel van Nij Bigjin in schaapskooi

Op woensdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 juni 2007 heet Nij Bigjin i.s.m. t Fryske Gea het stuk Wachtsjend Wetter (van Ytsje Hettnga) opgevoerd.
Plaats van handeling is de schaapskooi van de Fryske Gea boerderij (Ko en Akke Maring) in Allardsoog (bakkeveen) op de rand van de heide van Allardsoog.

De schappakooi is de perfecte locatie voor het toneel stuk. Het stuk speelt in een woning in een stal. De schaapskooi biedt daar uitstekende mogelijkheden voor. Schapen, katten, hooizolder, geitenstal: eigenlijk is er bijna geen toneel meer nodig.

Op zich is Wachtsjend Wetter een dramtisch stuk, maar met vele momenten van humor. Dat in de laatste plaats door zeer fraai Fries woordgebruik.

Hidma, de bewoner en weduwnaar, verhuist naar de stal om dichtbij zijn zieke paard te kunnen zijn. Zijn vrouw en dochter zijn enkele jaren geleden door een dronken man doodgereden. Hidma heeft dit duidelijk nog niet verwerkt en zit midden in het rouwproces. Tot overmaat van ramp komt er een project ontwikkelaar langs die het gebied Mandefjild wil omvormen tot een recreatie en -natuurgebied. Hidma weigert medewerking. De buren spelen hierin ieder een eigen rol. De vrouwelijke dierenarts Alys voert emotionele gesprekken met Hidma om hem weer wat positiever in de toekomst te laten kijken. Het paard Geke stert uiteindelijk.

Hidma is wachtsjend wetter ……

Een ontroerend stuk, waarbij in het publiek af en toe een traantje werd weggepinkt, maar ook dolkomische situaties waarbij de doodse stilte plotseling in gelach veranderde.

Hieronder een foto-impressie.

Geplaatst in: Toneelvereniging Nij Bigjin

Geef een reactie