Avondexcursies over de Heide fan Allardseach

In de maanden juli en augustus houdt It Fryske Gea elke dinsdagavond een speciale avondexcursie over de Heide fan Allardseach bij Bakkeveen. De excursie, onder leiding van een gids, start om 19.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Belangstellenden kunnen zich tot 16.00 uur op de excursiedag aanmelden via het kantoor van It Fryske Gea, tel. 0512-381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 2,50 en kinderen tot en met 12 jaar € 1,- per persoon. Honden kunnen niet mee.

Een wandelgebied vol variatie

Heidegebieden hebben het hele jaar door prachtige kleurschakeringen door de verschillende soorten heide die er voorkomen. Nu, in de zomer, is het een drukte van belang op de Heide fan Allardseach. Allerlei insecten zoals vlinders, libellen, wilde bijen en talloze ?kleine beestjes? zijn nu actief. Maar ook allerlei vogelsoorten zoals bijvoorbeeld de boomleeuwerik, die zich graag ophoudt in de hier en daar vrijstaande berken en grove dennen. En, als je heel veel geluk hebt, zie je hier de levendbarende hagedis.

De Heide fan Allardseach

De Heide fan Allardseach heeft zijn ontstaan te danken aan boeren, die op deze arme zandgrond schapen lieten grazen. Door begrazing werd het gras kort gehouden waardoor heide een kans kreeg om te groeien. Ook tegenwoordig wordt op de Heide fan Allardseach gebruik gemaakt van dieren om de heide te behouden. Drentse heideschapen, Exmoorpony’s en Schotse hooglanders begrazen nu het gebied.

Voor meer activiteiten rondom de heide van Allardsoog: https://www.bakkeveen.nl/attracties/fryske_gea/fryske-gea_2005.htm

Geplaatst in: t Fryske Gea

Geef een reactie