Annemerle Hoogvorst haalt IJsselmeermarathon

MEDEMBLIK/BAKKEVEEN – Annemerle Hoogvorst uit Bakkeveen legde zaterdag 12 augustus 2006 na een spannende strijd met Astrid Koerts, op verrassende wijze beslag op de derde plaats bij de dames op het open NK Marathon zwemmen over het IJsselmeer met de start in Stavoren en het eindpunt in de haven van Medemblik. Bianca de Bruijn werd Nederlands kampioen bij de dames. Het algemeen klassement werd gewonnen door de grote favoriet Timm Leuchtman uit Duitsland.

Studente Taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit in Groningen Annemerle Hoogvorst, is lid van zwemclub DZ&HP uit Drachten. Zij heeft een grote voorkeur voor het lange afstand zwemmen en met name op het open water. De IJsselmeermarathon geldt als één der zwaarste zwemwedstrijden van de wereld. Voor Annemerle was het de eerste keer dat zij meedeed aan het evenement. Een begeleidingsschip met aan boord haar ervaren coach G. Meurs, vergezelde de zwemster op haar lange eenzame tocht over het ruige water van het IJsselmeer. Gedurende de gehele tocht houdt de coach de conditie van zijn deelneemster nauwlettend in de gaten. Een deskundige jury ziet ondertussen toe op de handhaving van de spelregels. Het aanraken van de hand van de coach of de zijkant van het begeleidingschip betekent onherroepelijk diskwalificatie.

Tijdens de lange tocht speelt strategie ontegenzeggelijk een belangrijke rol. Om minder last te hebben van zijwind had de schipper uit tactische overwegingen besloten om vanaf de start in Stavoren direct iets naar boven te koersen. Lange tijd lag Annemerle Hoogvorst op de vierde plaats. Zonder dat de zwemster het zelf wist haalde zij haar directe tegenstandster Astrid Koerts vijf kilometer voor de eindstreep in en zwom in een tijd van ruim vijf uur regelrecht naar een schitterende ereplaats. De goede prestatie van Hoogvorst was des te opmerkelijk, omdat het volbrengen van een zwemmarathon het enige doel is van een debuterende zwemster. De scherpe eindtijd was tevens goed voor de twaalfde plaats op de eeuwigdurende ranglijst.

Heel kort ademhalen draagt bij tot succes. Op het golvende water heeft een zwemster voor het grootste gedeelte van de wedstrijd het hoofd onder water, het is daarom belangrijk een constant ritme aan te houden is de ervaring van Annemerle Hoogvorst. Een pilletje tegen zeeziekte en op tijd eten en drinken zijn van bijzonder belang. Een lange afstandwedstrijd kan bovendien erg saai zijn. Vooral niet denken ik moet nog zoveel kilometer, Annemerle vult daarom onderweg vaak de tijd in met het in zich zelf zingen van liedjes.

Geplaatst in: 2006-gebeurtenissen

Geef een reactie