Avond-4-daagse 2006

woensdagavond 7 juni 2006

Woensdagavond voerden beide routes door het natuurgebied aan de oostzijde van Bakkeveen. De 5 km bleef in de bossen, heide en duinen. De 10 km liep (natuurlijk) verder tot in Drenthe. De route liep over camping “De drie Provincien”, de weilanden van fam. Hilhorst in Een-West en de heide van Allardsoog.

De weersomstandigheden waren zeer goed: 17 graden en een beetje wind. Ook veel zon.

 

Donderdagavond 8 juni 2006

Voor het overgrote deel geheel nieuwe trajecten in de “Siegerswoude” route. We zijn op de heen- en terugweg het “Ald Djip” overgestoken. Het “Ald Djip” is een vroegere beek, die nu gekanaliseerd is. Natuurorganisaties zijn bezig het beekje meer haar oorspronkelijke vorm terug te geven. Wellicht dat we ooit nog eens langs het “Ald Djip” als meanderend beekje zullen wandelen. Wie weet.

De 5 km had een wat minder aantrekkelijke deel dan de 10 km: 1,5 km van de 5 km route liep langs de Bremerwei in Siegerswoude. De 10 km had het wat dat betreft veel beter voor elkaar.
De 10 km route was ongeveer 9,5 km en de 5 km route had een echte lengte van 6 km. (maar vrijdagavond hoeft de 5 km maar 4,5 km te lopen).

We zijn via de privé terreinen (hoofdzakelijk weilanden) gewandeld van bewoners Mandeleijen, fam. G. Haisma, fam. S. Bouma, fam. A. Loonen, fam. H & S de Jong en fam. S. Louwsma. Daarnaast zouden we hebben gewandeld via het weiland van fam. J. Veenstra en fam. G. Neef, maar dat is op het laatste moment niet doorgegaan: we zouden tussen de Waskmerwei en Middenwei in Siegerswoude via de schouwpaden lopen. De personen die op het laatste moment de route verkenden oordeelden dat de schouwpaden te lastig waren te lopen (veel lang gras en dan met name de stekels) en daardoor is in overleg met fam. Loonen besloten het weiland en daarna de landweg langs de boerderij te nemen. Het traject via de straat “Middenwei” werd hierdoor iets langer.

Er zijn woensdag ruim 1100 deelnemers (incl. leiding) geteld. Zeker geldend voor de laatste jaren is dit een record aan deelname.

De weersomstandigheden waren wederom goed: 19 graden en een beetje wind. Veel zon: bijna alleen maar blauwe luchten.

Let op: rook onderweg niet; in de bossen aan de westzijde van Bakkeveen is donderdagmiddag al brand geweest.

Vrijdagavond 9 juni 2006

Opnieuw weer wat warmer dan de donderdagavond. Gelukkig speelt het eerste deel van de wandelroute zich af in de bossen, zodat het nog lekker wandelen is. Later de avond wordt het sowieso wat kouder.

Zowel de 5 als 10 km route liepen via de westzijde van Bakkeveen. Via landgoed “De Slotplaats” werd nabij de ingang van camping “Ikeleane” de Duerswâldmerwei overgestoken. De 5 km liep iets terug richting Bakkeveen om vervolgens via een zandweg en weiland route op het terrein van ’t Hout te komen. De afstand was beduidend korter dan voorgaande avond: slecht 4,5 km.

De 10 km groepen hebben ruim 11 km af moeten leggen. Via het fietspad richting Wijnjewoude en even voorbij “De Stripe”het bos weer in. Er werd langs de Duurwouderheide gelopen, maar ook langs bospaden op afstand van de heide. Het verste punt was het echte “Waskemeer””: het grootste meer in de Duurswouderheide. Vanaf dat punt ging het zoveel mogelijk dwars door de weilanden en in onbruik geraakte paden terug naar Bakkeveen.

Alle groepen kwamen via vakantiecentrum ’t Hout weer in Bakkeveen. Hieronder een routekaartje.

De indruk bestond dat er vrijdagavond wat minder wandelaars waren. Mogelijke oorzaken zijn de diverse festiviteiten in de omgeving: feestweek in Bakkeveen en Langste dag festiviteiten in Ureterp, dorpsfeest in Hemrik.

Voor de zaterdagavond worden meer dan 1300 wandelaars verwacht. En ……… let op: start vanaf 18 uur op parkeerterreinen nabij zwembad en doolhofpark. Intocht vanaf centrum richting parkeerterreinen (dus omgekeerde route van wat al weer dan 50 jaar gebruikelijk is). Traditie getrouw (en ook om logistieke redenen) zijn de afstanden op de zaterdagavond 6 km voor de “5 km” en ruim 9 km voor de “10 km” lopers.

Zaterdagavond 10 juni 2006

De 52e jaargang van de avond-4-daagse zit er weer op. Vrijdagavond was voor sommige jeugdige 10 km lopers erg zwaar (van hardlopen en dan weer stilstaan wordt je snel moe).

Zaterdagavond deden er ongeveer 1300 wandelaars mee. De 5 km groep was gegroeid van 550 tot 764 op de zaterdag. De organisatie had al extra veel ijs ingeslagen voor de traktatie onderweg; dit bleek maar nauwelijks voldoende.

De route voerde door de duinen, heide en bossen rond Bakkeveen. In verband met de samenvallende feestweek was besloten de start voor eenmaal te verplaatsen naar de parkeerterreinen nabij zwembad en doolhofpark. De intocht ging daarom vanaf het centrum richting parkeerterreinen (dus omgekeerde route van wat al jaren gebruikelijk is). Traditie getrouw (en ook om logistieke redenen) zijn de afstanden op de zaterdagavond 6 km voor de “5 km”en ruim 9 km voor de “10 km” lopers.

Bij de intocht ontstond voor een deel van de wandelaars wat vertraging. De groep 5 km wandelaars was zo groot, dat er een lang lint van wandelaars ontstond: binnen een korte periode kwamen al deze wandelaars binnen tezamen met de wel meer verspreid lopende 10 kim wandelaars. Daartegenover moesten de 4 muziekkorpsen een wat langere route lopen dan gewoonlijk, waardoor de wandelgroepen 5 t/m 8 wat langer moesten wachten. Daar kwam nog bij dat het dermate warm was dat de deelnemers van de muziekkorpsen zo ongeveer gingen smelten in hun “winter”-kostuums. Na de eerste ronde moest men bij de start moest heel veel drinken (en verdere opfrisactiviteiten) om nog een ronde te kunnen lopen. Dit kostte natuurlijk ook tijd. Om verdere vertraging te voorkomen zijn de resterende wandelaars in 2 i.p.v. 4 groepen vertrokken. Uiteindelijk hebben sommige wandelaars een half uur moeten wachten.

Behalve bovenstaande zijn er geen problemen opgetreden en waren de wandelaars content met de afwisselden routes gedurende de 4 avonden. Overigens: het was knap warm met temperaturen rond de 25 graden en in de luwte en in de zon zelfs heet.

Geplaatst in: Avondvierdaagse

Geef een reactie