Kunst uit de klas

Vele scholen in de gemeente Opsterland hebben meegedaan aan het project “kunst uit de klas”. Vanaf januari zijn de leerlingen enkele middagen bezig geweest een ruimtelijk object te maken dat “op een rotonde” moet kunnen staan. In Bakkeveen werd de expositie lokatie de voortuin van de Slotplaats. Maandagavond 18 maart 2003 zijn de ruim 40 kunstwerken van de leerlingen onthuld.
De leerlingen zijn begeleid door beeldend kunstenaar Joop van Bergen en stagiair Saber Mikael (uit Irak). De organisatie was in handen van het Onderwijskundig Bureau Opsterland.

Hieronder een foto-impressie en een nawoord van kunstenaar Joop van Bergen.

Naschrift Joop van Bergen (deels gekopieerd van www.oanrin.nl)
Ik heb voor alle scholen waar ik werkte dezelfde opdrachtformulering gehanteerd, namelijk ontwerp en maak een ruimtelijk object, een beeld dat buiten komt te staan.
Het is fantastisch om te zien hoe verschillend en eigenzinnig de kunstwerken geworden zijn. Door een goede introductie en elke leerling met zijn of haar idee serieus te nemen en te begeleiden, bied je de mogelijkheid om hun creatieve vermogens te ontwikkelen.
Het uniek en individueel gevoel voor vormgeving komt dan tot uitdrukking in een persoonlijk kunstwerk met een grote vrijheid. En daar gaat het volgens mij vooral om.
Saber Mikael, ook beeldhouwer en mijn stagiair in dit project, en ik hebben enorm genoten van de samenwerking met de leerlingen en hun leerkrachten en zijn trots op het resultaat.

De expositie van de beelden duurt ongeveer één maand. De kunstwerken zijn eigendom van de kinderen en worden na de expositie door hen weer opgehaald. De onthulling van de beelden, door de leerlingen, is een feestelijk gebeuren geweest. Fantastisch zoveel belangstelling van ouders en bekenden.

Bedankt en groeten van Joop van Bergen

Geplaatst in: 2003-gebeurtenissen

Geef een reactie