Filmhuis Bakkeveen: filmweekend.

Uitnodiging Filmweekend: Datum: 9, 10 en 11 maart

Een weekend met 4 prachtige films rond het thema ‘Mienskip’, want het filmhuis wil in dit weekend aansluiten bij het thema van Leeuwarden-Fryslân 2018 , Culturele Hoofdstad van Europa.

Locatie: Dúndelle Bakkeveen
De kosten van het weekend arrangement zijn slechts € 25,– pp. Hiervoor krijg je:

  • 4 prachtige films,
  • 4 consumptiemunten,
  • een Filmhap: lekker eten tussen de 2 films op zaterdag en veel gezelligheid met al die andere filmliefhebbers, die op dit 1e filmweekend van het Filmhuis afkomen.

Wie van Scandinavische films houdt, komt aardig aan zijn trekken want behalve een Franse, wordt er verder een Finse, Deense en Noorse film vertoond.

Ben je voor een film verhinderd, dan mag een ander ook gebruik maken van je toegangskaart.

Wil je verzekerd zijn van een plaats, wacht dan niet te lang met reserveren op: [email protected]  algemene info: www.bakkeveen.nl/filmhuis

Het programma van het Filmweekend ziet er als volgt uit:

Vrijdag 9 maart  Aanvang: 20 uur, inloop vanaf 19.30
The Day Will Come – Jesper W. Nielsen
Deens drama waarin twee jongens eind jaren zestig terechtkomen op een internaat dat geleid wordt door een hardvochtige directeur.

Wanneer hun moeder ernstig ziek wordt, komt Erik samen met zijn met een klompvoet geboren jongere broertje Elmer eind jaren zestig terecht op een jongensinternaat.

Aan het hoofd staat de rechtlijnige directeur Heck, die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Iedereen houdt zich strikt aan het hardvochtige regime, met uitzondering van de nieuwe lerares, Lillian. Slechts bewapend met hun levendige verbeeldingskracht en een flinke dosis durf, zoeken Elmer en Erik een uitweg.
The day will come, bekroond als de beste Deense film van 2016, blinkt uit door uitstekende vertolkingen van zowel de jonge als ervaren cast.” – AD

Zaterdag 10 maart   Aanvang 17.00 uur, inloop vanaf 16.30
Le fils de l’epicier – Eric Guirado
Nadat zijn vader is opgenomen in het ziekenhuis, keert de dertigjarige Antoine Sforza terug naar zijn ouderlijk dorp. Het is al tien jaar geleden dat hij het stadje achter zich had gelaten. Zijn ouders hebben een kleine kruidenierszaak en om de landelijke bewoners te bevoorraden, hield zijn vader met een marktwagen een dagelijkse ronde. Een beetje tegen zijn zin, neemt Antoine die ronde over. Al snel komt hij in aanvaring met lokale inwoners. Gelukkig vergezelt Claire hem, een jonge dame die het vertrouwen van de klanten weet te winnen. Maar wanneer Antoine’s vader terugkeert lopen de zaken niet meer zo gesmeerd. ‘Le fils de l’epicier’ is een heerlijke zomerse komedie vol geuren en smaken uit de Provence.
“Innemend en vertederend.” – De Volkskrant

 

Zaterdag 10 maart  Aanvang 20.00 uur
Sami blood – Amanda Kernell
Scandinavisch drama over een veertienjarig meisje uit Lapland dat droomt van een leven buiten dat van haar inheemse volk. De veertienjarige Elle-Marja komt uit een rendierherdersfamilie in Lapland. Blootgesteld aan de discriminatie tegen haar volk, de Sami, begint ze te dromen over een ander leven. Om haar dromen na te jagen, moet ze afstand doen van haar cultuur en de banden met haar familie doorbreken. Dit Scandinavische drama vertelt over de Sami, het enige oorspronkelijke en inheemse volk dat Europa kent.
“Prachtig: ****.” – NRC

 

Zondag 11 maart  Aanvang 16.00 uur, inloop vanaf 15.30
Cool & Crazy – Knut Erik Jensen
Het mannenkoor van het Noorse kustplaatsje Berlevåg zingt bij voorkeur buiten. In het begin van de film trotseren de mannen dik ingepakt een venijnige sneeuwstorm, die ze bijna aan het zicht onttrekt. Langzamerhand verliezen de klanken van hun volkslied het van de gierende wind. Een toepasselijke kennismaking met een stel kloeke kerels tussen de 29 en de 96 jaar, die heel verschillend zijn maar één grote passie gemeen hebben: zingen.

Hun liederen bezingen hun eigen werkelijkheid: het weidse landschap, de mooie meisjes van de visfabriek en de middernachtzon die over de zee schijnt. Het dagelijks leven is voor de meeste doorgaans wat minder groots en meeslepend. In de beslotenheid van hun huizen praten de koorleden over hun herinneringen en hun toekomstdromen.

Het wordt duidelijk dat het koor een onmisbare schakel vormt in het sociale leven in deze geïsoleerde gemeenschap. ‘Cool & Crazy’ is de Noord-Europese tegenhanger van ‘Buena Vista Social Club’. De plechtige hymnen die het koor ten gehore brengt lijken weliswaar niet op de zwoele Cubaanse muziek, maar de warmte en de levenskracht die beide films op de kijker overbrengen, is gelijk.
“Vermakelijk en ontroerend.” – New York Times

Filmhuis Bakkeveen: klik hier voor alle actuele informatie

 

 

Geplaatst in:

Geef een reactie