Ringsteken op tractoren in Waskemeer

Op zaterdag 16 september 2023 wordt de traditie van het ringsteken op tractoren weer in al-oude glorie herstelt en bloeit Waskemeer weer op als een spektakel van fanatieke ringstekers en mooie versierde tractoren van alle rangen en standen!

  • Waar: nabij het dorpshuis te Waskemeer start 13.30 uur, gratis deelname en toegang.
  • Prijzen: 1e-2e-3e prijs voor het meeste aantal ringsteken en een publieksprijs voor de mooist versierde trekker.
  • Aanmelden via de email voor 5 september op [email protected]
  • Let op: maximaal 40 deelnemers voor inschrijving vol=vol
  • Nieuw:  ca 50 oldtimer tractoren zijn over het terrein te bewonderen.
  • Toelichting: zie onder de foto’s.

Na afloop circa 16.00 uur prijsuitreiking in het dorpshuis te Waskemeer met gezellige nazit

Sponsoren: Veenstra mechanisatie, Gebr Kok loonbedrijf, Loonbedrijf Veldkamp, Alfons Freriks Logistics, Vos Mechanisatie en Frisian Motors.

Actueel nieuws en foto’s op onze facebook te volgen:  Ringrijden op tractoren Waskemeer

 

Ringsteken op de tractor gaat weer los! Ditmaal met meer dan 50 oldtimers tractoren erbij!

Na een jaar pauze is het dit jaar weer zover en gaan circa 30 deelnemers strijden op de felbegeerde beker. Welk koppel  kan de meeste ringen steken vanaf de spatborden van de tractor. Je hebt dus een berijder en steker nodig die aardig op elkaar ingespeeld zijn.  Je mag niet te langzaam rijden maar ook zeker niet te hard, je bent de paal in een flits voorbij.

Dit jaar zal het gehouden worden op zaterdag 16 september en het parcours wordt uitgestippeld op een oprit aan de leidijk waar alle ruimte is voor een groot parcours op een mooi vlakke harde weg, “men kan aan de achterzijde via de rotonde gewoon weer in de rij aansluiten, de deelnemers en publiek zijn door een greppel en dranghekken goed gescheiden, mooier en veiliger kan het niet”.

Het spel is ooit ontstaan als opvulling van het jaarlijkse “Beer van Waskemeer ”spektakel, waar ze nog een extra middag wilden vullen met een leuk spelelement. Men is toen wezen kijken  in Aarlanderveen waar het al jaren werd gedaan en ze waren meteen verkocht, dit moeten we ook in Waskemeer hebben!

De kunst van het spel is dat je met een redelijke snelheid van circa 15 tot 20 km/uur bij 2 palen een hangende ring van circa 2 cm doorsnee moet op-steken met een geprepareerde steekstok. Je zit met 2 personen op de trekker, een bestuurder, en een steker die altijd op de spatscherm aan de linkerzijde zit.

Dat klinkt allemaal vrij gemakkelijk maar door het gewiebel van de trekker en de ring valt het nog niet mee en is het een handigheid geworden die de één gemakkelijker afgaat dan de ander. En een dosis geluk is soms ook de oplossing. Na een aantal steek-ronden worden de beste koppels toegelaten tot de finale en als de uitslag steeds gelijk oploopt worden de ringen vervangen door steeds kleinere exemplaren tot de winnaar overblijft.

Het allerleukste is eigenlijk de versierde trekkers, het werk wat men er aan besteed is werkelijk prachtig om te zien en brengt een geweldige saamhorigheid op gang, waar een klein dorp dan al niet groot in kan zijn.

Nieuw dit jaar zijn de tentoongestelde oldtimers tractoren die over het gehele buitenterrein zijn te bewonderen tussen het “ringsteken” door. Verschillende clubs en verenigingen hebben gehoor gegeven en men verwacht zeker 50 tractoren te kunnen aanschouwen.

Geplaatst in: Evenementen

Geef een reactie