Impressie en speech Vrijheidssoep

Vrijheidssoep op 5 mei 2023

Jouke van de Slotplaats heeft de (heerlijke) vegetarische vrijheidssoep gemaakt. De deelnemers konden naar harte wens opscheppen en genieten van lekker vers brood, zelfgemaakte kruiden olie en magnolia limonade. De soep kreeg iets extra vrolijks met een ei erbij.

Een geslaagd evenement met bijna 100 deelnemers en prachtig om te vermelden dat al de horecaondernemers hebben meegewerkt om het “vrijheidssoep”-project tot een succes te maken. De een stelde de lokatie beschikbaar, de ander maakte de soep, de derde leverde de soepkommen en ga zo maar door. Geweldig deze samenwerking voor dit evenement. Er was een mooie speech van Jacob van der Wei (zie hieronder).

Bloeizone/Annemarie Bongers

De speech:

Vrijheid nemen, of vrijheid geven?

“Vrijheid”, kent u dat begrip?
Ik moest daar aan denken, toen ik een paar weken geleden in de Euroborg de voetbalwedstrijd FC Groningen – NEC bezocht.
Toen daar na 20 minuten spelen één van de toeschouwers de vrijheid nam om zijn beker met bier naar een grensrechter te gooien. Met zijn actie ontnam deze jongeman tegelijk de vrijheid van 20.000 andere supporters om naar een mooie voetbalwedstrijd te gaan kijken. Want de wedstrijd werd conform de huidige KNVB regels gestaakt en iedereen kon na ruim een kwartier weer naar huis.

Of kijk naar het begrip vrijheid en hoe die boerin dat dacht in te vullen door de Nederlandse Driekleur omgekeerd op haar landerijen te laten hangen tijdens de 4- en 5-mei vieringen.
Het verwachte financiële leed op haar bedrijf stelde zij gelijk aan dat van alle oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze huidige zwaarbevochten vrijheid.

Of kijk naar het begrip vrijheid, dat een paar volksdemagogen zich toe eigenden om een president van een land in Europa dat vecht voor zijn vrijheid, als parlementariër volkomen te negeren bij zijn bezoek aan Nederland met de vraag om hulp voor zijn arme volk.

Nee liever heulen zij met de vijand en ondermijnen zo verder onze democratische vrijheden.

Er is een groot verschil tussen vrijheid nemen en vrijheid geven. Het gaat daarbij dus ook om de individuele vrijheid versus de collectieve vrijheid. De in de loop der jaren democratisch verworven vrijheden in Nederland versus de huidige polarisatiegolf. De vrijheid van meningsuiting versus de rabiate invulling door grote groepen mensen in onze samenleving met hun eigen normen en waarden.

Dit zijn zo wat gedachtes die de afgelopen dagen bij mij opkwamen toen Roel Hoekstra mij vroeg voor deze openingsspeech bij de vredessoep.

Vrijheid is verworden tot een containerbegrip, een begrip dat te pas en te onpas wordt misbruikt. Juist daarom moeten wij vandaag de dag goed stil staan bij het feit dat vrijheid een heel broos begrip is geworden. En het gevaar dat ons van alle kanten bedreigt.

Een vrijheid die voor miljoenen mensen van de ene op de andere dag voorbij kan zijn als een fascistische leider met grootheidswaanzin besluit om je land in te nemen en te gaan vernietigen. Het is daarom heel belangrijk dat wij heden ten dagen de vrijheid van ons land weer actief gaan verdedigen. Door spionage uit te bannen en een groot en weerbaar leger op te bouwen, dat een afschrikwekkende functie heeft. Opdat boze krachten het de komende decennia niet in hun hoofd halen om onze vrede om zeep te helpen en te vervangen door een totalitair regime dat dood en verderf zaait.

Het is heel prettig dat ik deze woorden hier in vrijheid kan uitspreken en dat wij zo meteen tijdens de soep in vrijheid met elkaar in gesprek kunnen gaan, zonder dat dit leidt tot een 8 jaar lange gevangenisstraf omdat het één of andere dictator niet aanstaat.

Daarom moeten wij elk uur onze zwaar bevochten vrijheid koesteren. Haar beschermen en uitdragen aan een ieder die het moet horen.

Voor wij aan tafel gaan wil ik graag de ondernemers uit Bakkeveen bedanken die deze gratis vredessoep mogelijk hebben gemaakt.

En vraag ik u om een ogenblik stilte voor wij ons aan de maaltijd zetten en wens ik u vele interessante gesprekken in grote vrijheid en vrede toe.

Jacob van der Weij,
5 mei 2023

Geplaatst in: Bloeizone Bakkeveen

Geef een reactie