Het Noorden moet “uitgaan van eigen kracht”

Liefdesverklaring van natuurorganisaties voor het Noorden: “uitgaan van eigen kracht”

Het Noorden moet uitgaan van de eigen kracht, en niet uitgaan van de effecten van de Lelylijn. Met die boodschap komen acht noordelijke natuur- en milieuorganisaties in het rapport ‘De Kracht van het Noorden’.

Onder andere It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben het rapport getekend. Volgens de betrokken partijen is het stuk een aanvulling op het Deltaplan voor het Noorden. Hierin staan de plannen voor de Lelylijn, en de daarmee samenhangende bouw van 220.000 woningen.
Het rapport werd dinsdag aangeboden aan de drie Commissarissen van de Koningen van Fryslân, Groningen en Drenthe op een Valentijnswandeling in Bakkeveen.

De natuurorganisaties willen echter niet dat al die duizenden woningen er komen. Volgens hen gaat de politiek er te zeer vanuit dat het Noorden een uithoek is van Nederland, waar dringend behoefte is aan een snelle verbinding met de Randstad.

Terwijl het Noorden volgens de organisaties beslist geen ‘overloop ‘ is van de grote steden in het Westen, en juist naar de eigen kracht moet kijken.

 

Natuur en recreatie
De natuurorganisaties zijn duidelijk nog niet enthousiast over de plannen van de Lelylijn, zij willen juist dat er wordt geïnvesteerd in de al bestaande infrastructuur. Hierbij kan worden gedacht aan betere OV-verbindingen en ook snelle fietspaden tussen belangrijke plaatsen.
Daarnaast denken de organisaties dat toerisme en recreatie belangrijk is voor de economie van de drie noordelijke provincies. Ook de landbouw zou een pijler moeten zijn voor de regio, al wijzen de organisaties er wel op dat die landbouw een transitie moet doormaken. Bij deze omvorming willen de organisaties graag samenwerken met de landbouw.


Bron: Omropfryslan.nl

Geplaatst in: 2023-gebeurtenissen

Geef een reactie