Lezing Klaas Sikkema over 2e wereldoorlog

Historische Vereniging Bakkeveen heeft op dinsdag 15 november 2022 in Dúnhoeke haar Ledenvergadering.

Na afloop van het formele deel zal (om 20:15 uur) Klaas Sikkema zijn herinneringen aan de oorlogsjaren in Bakkeveen met ons delen. Deze activiteit vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Klaas Sikkema is in Bakkeveen geboren in 1935 en heeft daar tot ongeveer 1962 gewoond. Hij groeide op in het pand Weverswal 10, dat thans ingrijpend wordt gerenoveerd. Daar was de slagerij van zijn ouders gevestigd. Hij heeft na de onderwijzersopleiding en zijn diensttijd een aantal jaren op lagere school in Zevenhuizen gewerkt. In die tijd heeft hij de hoofdakte en de aktes geschiedenis en wiskunde gehaald. Na 1962 heeft hij de rest loopbaan gewerkt als docent op de MULO in Akkrum. Hij verhuisde later naar Beetsterzwaag.

Zijn betrokkenheid bij Bakkeveen is gebleven. Hij was er al vroeg actief in het verenigingsleven, o.a. in de voetbalclub, waarvan hij de geschiedenis heeft onderzocht en beschreven. Hij is ook altijd nauw betrokken geweest bij activiteiten van de Historische Vereniging. Samen met wijlen Jaap de Zee, heeft hij de Sterreschans blootgelegd en geschiedenis ervan beschreven.

Klaas Sikkema beschikt over een fotografische geheugen. Dat betekent dat hij de beelden kan terugroepen van allerlei situaties en gebeurtenissen die hij in zijn jeugd heeft meegemaakt Zijn verhaal zal het karakter hebben van een verslag “uit de eerste hand” van allerlei gebeurtenissen, die zich in de periode van de Tweede Wereldoorlog in Bakkeveen en omgeving hebben voorgedaan.

Klaas Sikkema gedurende twee keer 3 kwartier zijn herinneringen met U delen.

Historische vereniging Bakkeveen

 

Geplaatst in: Historie

Geef een reactie