Speeddaten in wereld elektrische voertuigen

Speeddaten in de wereld van elektrische voertuigen

Frisian Motors uit Bakkeveen stelt zaterdag 5 november van 9 tot 12 haar werkplaats open voor het technische publiek.

Ze willen laten zien hoe innovatief men op een geheel eigen manier elektrische voertuigen ontwerpt en bouwt. Met name wil men de jonge generatie enthousiast maken voor technische beroepen. Inmiddels telt het bedrijf 22 vaste medewerkers en hebben ze in afgelopen jaren meer dan 1200 volledige elektrische voertuigen gebouwd.

Noord Nederland heeft best veel op het gebied van innovatie van elektrificering volgens Theo de Jong van Frisian Motors. “Kijk maar in de regio, in Leeuwarden staat een lithium accu fabriek, in Drachten wordt sinds kort de Max mobiel geassembleerd, Wierda uit Joure en Holthausen uit Groningen maken zelfs volledige elektrische trucks en het zijn allemaal gezonde succesverhalen.” Frisian Motors zelf behoort tot de eerste pioniers en werkt al meer dan 10 jaar vanuit ooit een oude kippenschuur in Bakkeveen die inmiddels is getransformeerd tot een moderne werkplaats met goede voorzieningen. Elk jaar wordt er uitgebreid en verbouwd wegens de steeds stijgende vraag naar haar producten.

“Wij hebben al vroeg aansluiting gezocht met onderwijsinstellingen om ons nieuwe beroep ook in de schoolbanken geleerd te krijgen” vertelt Theo. Zo heeft men in 2014 samen met studenten van ROC Friese Poort in Leeuwarden een Eco Car project op poten gezet.” Dat was een spraakmakend project voor die tijd waarbij niet alleen de technische studenten, zelf maar ook de omgeving zoals de leraren, directie en betrokken partners bewust werden dat dit een nieuwe economische markt zou gaan worden en er dus behoefte was aan specifiek hiervoor geschoolde medewerkers.

Inmiddels is Frisian Motors al voor vele scholen in de omgeving een erkend leerbedrijf en hebben ze niet alleen stagiaires in de werkplaats, maar ook in de commercie, werkvoorbereiding en logistiek.

Sinds vorig jaar werkt Frisian Motors ook nauw samen met Aeres Tech uit Ede die landelijk op maat gemaakte opleidingen opstelt en verzorgt voor nieuwe medewerkers en ook voor bijvoorbeeld dealers van het bedrijf in Nederland, België en Duitsland. “We hebben een basisopleiding van 2 dagen die in principe alle medewerkers krijgen, zelfs de mensen van kantoor en logistiek. We vinden het belangrijk dat je weet waar je over praat als je met onze producten werkt.” Voor de hoofdmonteurs is er nog een aanvullende “advanced“ opleiding die je echt maakt tot een volwaardig specialist.

De orderportefeuille bij Frisian Motors is goed gevuld, men heeft de werkplaatsen volgeboekt tot juni volgend jaar en verwacht opnieuw een extra groeispurt wegens toenemende export vraag. Men denkt de komende weken een 6 tal nieuwe collega’s te werven die direct aan de slag kunnen.

www.frisianmotors.nl
Leidijk 1B
9243 WH Bakkeveen

Geplaatst in: Vacatures

Geef een reactie