Zonnedak Bakkeveen: volop in bedrijf.

inwoners profiteren van lokaal opgewekte zonne-energie én meer

Dorpscoöperatie Duurzaam Bakkeveen levert zonnedak op

Opsterland heeft er een zonnedak bij dat de komende 15 jaar door de lokale energiecoöperatie wordt beheerd en geëxploiteerd. Op dit dak liggen 202 zonnepanelen. Leden van de coöperatie doen mee aan dit project door de aankoop van participaties. Dorpscoöperatie Duurzaam Bakkeveen huurt het dak van Mechanisatiebedrijf Veenstra in Bakkeveen. De deelnemers ontvangen een rentevergoeding van 5,0 %. Het zonnedaktraject is ondersteund door Buurkracht.

Levensmiddelen én energie van de boer
Met het recent opgeleverde zonnedaktraject staat de teller bij Buurkracht inmiddels op 125 gerealiseerde zonnedaktrajecten in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Overeenkomstig is het lokale karakter dat steeds centraal staat. “Mensen willen weten waar iets vandaan komt en kopen daarom hun producten en levensmiddelen meer en meer lokaal. Waarom dan ook niet je energie?” aldus Klaas Bijlsma, projectbegeleider bij Buurkracht. Wij helpen de lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken, zoals dit zonnedak van Duurzaam Bakkeveen. Buurkracht fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties en dak- en soms ook landeigenaren.

Méér schone energie en een mooi financieel voordeel
Zonnedaken bieden tal van voordelen. Sowieso leveren ze schone energie op, zodat er minder een beroep hoeft te worden gedaan op grijze energie. Leden van de coöperatie, iedereen kan lid worden van een coöperatie, die een stukje zonnedak kopen, ontvangen daarnaast een rentevergoeding en de coöperatie profiteert veelal van de SCE-subsidie.

Meedoen?
Bij vervolgprojecten van de coöperatie is er opnieuw ruimte om deel te nemen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Duurzaam Bakkeveen via [email protected]. Bij deelname word je lid van de coöperatie, schaf je participaties aan en ontvang je vervolgens 15 jaar een jaarlijkse rentevergoeding voor je deelname.

Over Stichting Buurkracht
Stichting Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Zo helpen wij ook lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen. Meer dan 600 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet.

De prestaties van het Coöperatieve zonnedak: klik hier

Geplaatst in: Duurzaam Bakkeveen

Geef een reactie