Doarpstun nieuws

Doarpstún nieuws
april 2022

Je blijft je verbazen over het weer in Nederland. De ene maand staan de sloten vol water en hebben sommige bewoners last van te veel water op hun erf. Nu is er in de afgelopen maand bijna geen regenwater gevallen en dat zie je terug in de natuur en in de tuin. Het blijft ook koud maar je ziet de bloemknoppen van de Sering en krentenboompjes al groter worden. Als straks de temperatuur omslaat en er een lekker voorjaarsbuitje bij komt barst de natuur in al zijn pracht uit.

Planten van hagen en struiken
Als je nog hagen of struiken wilt gaan planten doe het dan wel zo snel mogelijk. Binnen niet al te lange tijd zit het blad eraan en dan is de kans dat de planten niet goed ontwikkelen of zelf doodgaan sterk aanwezig. Zorg bij de aanplant voor voldoende organisch materiaal bij de plantenwortels. Vivimus is hier voor een prima meststof. Vergeet ook niet de nieuwe aanplant voldoende water te geven. En dan is 1 keer veel beter dan zo nu en dan een beetje sproeien. Voor het aanplanten van éénjarige planten is het nog te vroeg. Wacht hiermee tot rond de ijsheiligen.

Klusdag van de Doarpstún
De eerste klus dag van de Doarpstun was een succes maar wij hopen dat er voor de tweede zaterdag in april nog een aantal nieuwe klusser te verwelkomen. Want vergeet niet, als je helpt bij het klussen krijg je gratis advies en tips voor jouw eigen tuin. Dus kom zaterdag 9 april naar de hoek Dwarskamp/Merskekamp en klus gezellig mee.

Het onderhoud staat onder leiding van ervaren groenmensen en die kunnen jullie ook antwoord geven op al jullie tuinvragen en als het nodig is gaan we gezamenlijk kijken in de tuin van de vragensteller. De Doarpstún hoopt met deze vaste klusdag voldoende gemotiveerde vrijwilligers te krijgen die het groen in Bakkeveen een warm hart toe dragen.

Ontstenen
Tegel eruit, plant erin! Veel mensen leggen tegenwoordig stenen in de tuin, omdat ze ervan uitgaan dat dit weinig onderhoud vraagt. Toch blijkt uit onderzoek dat een tuin met veel verharding net zoveel onderhoud met zich meebrengt als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden en te ‘poetsen’ is, terwijl groene tuinen vaak zelfregulerend zijn. Zo is het er koeler door het groen en hoef je minder water te geven.

Vaste planten zorgen al snel voor een dekkend bladerdek waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit en gras hoeft niet meer zo vaak te worden gemaaid, want dan krijg je bloeiende klavers en andere mooie plantjes. Een levende tuin is goed voor iedereen en vergroenen is niet moeilijk, dus wip die stenen eruit en ga lekker met planten aan de slag.

Planten en zaaien
Als je nog geen ervaring hebt met tuinieren, dan kom je er vast achter dat het niet zo lastig is. Vooral als je het ‘perfecte plaatje’ loslaat en de natuur als vertrekpunt neemt waarbij alles met elkaar in verbinding staat, waar er schoonheid zit in alles wat groeit en bloeit. Het voor- en najaar is de perfecte tijd om in de tuin aan de slag te gaan. In een tuincentrum kun je goed terecht (om ter plekke advies te vragen), maar tegenwoordig kun je ook veel online bestellen. Of je komt naar de klusdag van de Doarpstún.

Je kunt ook zelf planten vermeerderen door te zaaien, te stekken of te scheuren. Stekken is ook erg leuk om te doen: het komt erop neer dat je een stukje van een plant neemt zoals een vlinderstruik of een buxus en die opnieuw laat wortelen. Ook kun je bijvoorbeeld vaste planten scheuren door deze op te spitten en met behulp van een schop in meerdere stukken te verdelen. Op internet kun je hier veel informatie over vinden, succes!

Duurzaam onderhoud
De manier waarop jij jouw tuin onderhoudt kan een grote impact hebben op het milieu, zowel negatief als positief. Zo kun je een gazon 30 keer per jaar maaien met een motormaaier omdat het veel bemest en geïrrigeerd wordt, maar je kan het ook 6-8 elektrisch maaien per jaar waardoor het gras wilder wordt en meer bloemrijke soorten krijgt. Laat in de borders en plantvakken het liefst zoveel mogelijk organisch materiaal als blad liggen, dit is goed voor het bodemleven.

Mijd te allen tijde chemische middelen voor schoonmaken of bestrijden, voor alles is altijd een milieuvriendelijk alternatief. Doe zoveel mogelijk werk in de tuin met de hand, al die apparaten heb je vaak helemaal niet nodig en met de hand wordt het vaak netter. Zo kun je onkruid ook vaak goed plukken en doordat je de voegen niet leegspuit met een hogedrukreiniger komen er mosjes in die zorgen voor een dichte voeg waar verder niets meer in groeit.

Kijk voor meer tuintips op: www.steenbreek.nl

Al met al zijn het weer mooie initiatieven om Bakkeveen nog meer kleur en biodiversiteit te geven.

Voor tuinvragen en opmerkingen over het groen in uw straat kunt u mailen naar [email protected]

De Doarpstún
www.bakkeveen.nl/doarpstun

Geplaatst in: Doarpstún

Geef een reactie