Gaswinning in Bakkeveen?

Door de afbouw van de gaswinning in Groningen zal er ergens in Nederland extra gas moeten worden gewonnen om de tekorten te kunnen opvangen. De schadelijke gevolgen van de gaswinning in Groningen zijn een hoofdpijndossier voor het kabinet. Minder gaswinning in Groningen en meer in Friesland?

Vooralsnog hebben we een zachte winter, al was de voorspelling eerst anders. (wat niet is kan nog komen, niets is zo veranderlijk als het weer) Een zachte winter zou inhouden dat er minder gas gewonnen hoeft te worden.

Dichtstbijzijnde producerend gasveld ten opzichte van Bakkeveen ligt bij Ureterp / Frieschepalen en Een. De gasvelden bij Donkerbroek en Hemrik (Akkrum) zijn tijdelijk gestopt. Dat is te lezen op https://bevinggevoeld.nl/gasbevingen/.

Daarnaast is ook te zien dat er een winning gepland staat genaamd veld Allardsoog. Dit veld ligt tussen Een-West en Allardsoog tot aan de straat de Dwarswyk. Ook gasveld ‘Zevenhuizen-West’ is een winning gepland.

Krijgen wij straks in Bakkeveen ook Groningse taferelen? Wanneer gaat deze gaswinning plaatsvinden en wat gaat het met onze huizen doen? Dat is vooralsnog een vraag!
Naast de gaswinning is er voor Bakkeveen ook een aanvraag opsporingsvergunning voor koolwaterstoffen. Of dit ook gevolgen heeft voor de inwoners van o.a. Bakkeveen zal onderzocht moeten worden.

Op de website van de gemeente Opsterland zijn schriftelijke vragen ingediend door GroenLinks-OpsterLanders. Vragen aan B&W zijn hier te lezen. De meeste inwoners weten vaak niet wat er precies speelt, zelfs Gemeentes moeten eerst onderzoeken wat er allemaal gaande is.

Geplaatst in: 2022-gebeurtenissen, Bakkeveen

Geef een reactie