Alle (oude) dorpskranten online

Dat dorpsblad de Slûswachter nu tijdelijk alleen online verschijnt heeft natuurlijk zijn reden in de corona-beperkingen.

We zijn erin geslaagd alle dorpskranten die ooit in Bakkeveen zijn verschenen, digitaal te ontsluiten; online beschikbaar te stellen.

Het begin in 1962 met Haemes Prikkels. Dit was “het clubblad” van de voetbal vereniging, maar ook anderen konden er hun oproepen in plaatsen. De bedoeling was dat dit blad elke maand zou verschijnen, maar dat is niet gelukt. Tot en met 1965 verschenen in totaal 12 nummers. Daarna bleef het stil tot voorjaar 1971. Toen was er weer voldoende organisatievermogen om een aantal nummers per jaar uit te brengen: sommigen jaren bijna elke maand en sommige jaren een stuk of 3.

Uiteindelijk stopt Haemes Prikkels in februari 1984 en start per oktober 1984 het clubblad. Deze is tot nu toe elke maand uitgekomen, dat al 36 jaar lang. Ook is in de dorpskranten aan de hand van de advertenties na te gaan hoe de winkels en andere bedrijven zich ontwikkelden.

Er zijn 2 nummers die we nog niet hebben kunnen achterhalen: januari 1985 en april 2000. Wie weet komen die nog eens boven water.

We zijn dit project ergens in 2008 begonnen, maar de corona-tijd heeft het mogelijk gemaakt dat we tot afronding zijn gekomen.

Veel dank zijn we verschuldigd aan Jappie vd Meulen en Joop Nieuwdam die het overgrote deel van de oude bladen hebben aangeleverd om te kunnen scannen.

Hoe vind ik de oude dorpskranten?
Op bakkeveen.nl klik je in het menu op “Bakkeveen”. In het nieuwe menu klik je op “Sluswachter”.  Je krijgt 2 pagina’s opsomming: van heden tot 1962. Daaruit kun je je keuze maken. Gebruik wel een groot scherm, want het zijn “blader”-exemplaren. Of www.bakkeveen.nl/dorpskrant

Veel lees- en snuffelplezier !

Redactieraad bakkeveen.nl

Geplaatst in: Bakkeveen, Sluswachter - Klupblad - Clubblad

1 reactie op “Alle (oude) dorpskranten online

  1. V. Veldhoen zegt:

    Groot Compliment voor de mensen die dit hebben gedaan, monnikenwerk ,chapeua !

Geef een reactie