Meerdere brandjes treffen “Slotplaats”

In minder dan een maand tijd hebben er op en bij landgoed De Slotplaats in Bakkeveen een drietal brandjes gewoed. De laatste vond zaterdagmiddag plaats. Jan-Willem Zwart, boswachter en BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) van Natuurmonumenten: “De brand werd zaterdag gelukkig snel opgemerkt zodat de brandweer binnen korte tijd ter plekke was en de brand succesvol kon blussen. De daders, drie jongeren van 14 en 15 jaar, werden in de kraag gevat.

Gortdroog
Na een nat begin van dit jaar is sinds maart nauwelijks meer een druppel regen gevallen waardoor natuurgebieden zuchten onder de droogte. Er is momenteel dan ook een sterk verhoogd brandgevaar. “Vuurtje stoken in natuurgebieden is streng verboden en in deze droge periode ook nog eens levensgevaarlijk.” zegt Jan-Willem, “Een brand grijpt razendsnel om zich heen en kan heel veel schade aanrichten maar ook slachtoffers maken.”

Maatregelen
Natuurmonumenten merkt dat er meer, maar ook ander publiek de natuurgebieden bezoekt nu er weinig anders te doen is. Jan-Willem: “We zijn blij dat de mensen onze gebieden opzoeken, maar constateren ook dat er meer overtredingen plaats vinden, zoals loslopende honden en vliegeraars of drones in rustgebieden of zoals in dit geval vuurtje stoken in het bos.” Er is daarom in de natuurgebieden van Natuurmonumenten verhoogd toezicht ingesteld.

Contact
Jan-Willem Zwart, Natuurmonumenten, telefoon 06-12936388

 

Geplaatst in: Natuurmonumenten, Slotplaats

Geef een reactie