Wolf gespot in Bakkeveen

In de digitale Leeuwarder Courant van woensdag 18 december 2019 staat een filmpje van een vos in Bakkeveen.

Het is de eerste keer dat de wolf in Friesland op beeld is vastgelegd.

Klik hier voor het artikel en filmpje.

De tekst van het artikel staat ook hieronder:

Nu er voor het eerst in Friesland een wolf is vastgelegd op camera, kan de zoektocht naar het leven van het dier beginnen. ,,We weten nog vrij weinig van haar.’’

Bij de Zoogdierenvereniging praten ze ook wel eens in termen als ‘plaats delict’, ‘sporenonderzoek’ en ‘dader’. De wolf is als een boef die niet gepakt wil worden. Zo nu en dan laat ze zich zien, om vervolgens weken of maanden later totaal ergens anders weer op te duiken. Dan rest alleen de vraag: is het dezelfde?

Dat een wolf zich vorige week in de nacht van maandag op dinsdag even na drie uur liet vastleggen door een cameraval in een natuurgebied even ten zuiden van Bakkeveen, is voor ecoloog Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging ,,een toevallig geluk’’ en dus kan Lelieveld weer op onderzoek uit. Welk dier is het? Is ze bekend of komt ze nog niet voor in het systeem waarin alle West-Europese landen samenwerken, om de wolven in kaart te brengen? Lelieveld weet het niet.

Ook is onbekend waar de wolf nu is. ,,Eigenlijk weten we vrij weinig van haar’’, zegt de ecoloog. Hij doet al jaren onderzoek naar het leven van wolven in Nederland. ,,Ik denk ook niet dat we haar eerder voor de camera hebben gehad, maar dat weten we pas zeker als we genetisch materiaal van de wolf hebben. En dat hebben we niet. We gaan nu op zoek naar rechercherend materiaal, zodat we het dier kunnen volgen en haar leven in kaart kunnen brengen.’’

De camera hangt voor heel andere doeleinden in het natuurgebied onder Bakkeveen, dus toen de natuurbeheerder de beelden bekeek, kon hij zijn geluk niet op, zegt Lelieveld. Bewust zijn de beelden toen nog niet vrijgegeven, ,,om verstoring van de wolf en de mens tegen te gaan’’.

De afgelopen maanden zijn er tientallen schapen doodgebeten in Friesland. Van de meeste gevallen, onder andere in Wolvega en Slappeterp, is bekend dat ze niet of hoogstwaarschijnlijk niet zijn gedood door een wolf, maar door een hond. ,,Bij alle doodgebeten schapen doen we DNA-onderzoek’’, zegt Lelieveld. ,,Dat is voor ons een duidelijk aanknopingspunt in het in kaart brengen van het leefgebied van de wolf. We weten dat ze grote afstanden afleggen in vrij korte tijd.’’

Of deze gespotte wolf schapen heeft doodgebeten, is onbekend. Lelieveld: ,,Wat duidelijk is, is dat het al een tijdje onrustig is in het noorden van het land. Hopelijk helpen deze beelden bij het in kaart brengen van de aanwezigheid van de wolf in het noorden.’’

Vorige jaar liep er een tijdje een wolf rond in Friesland, bleek na DNA-onderzoek naar doodgebeten schapen bij Boijl. Die wolf, die bij de Zoogdierenvereniging bekend is, werd later gezien in Zeewolde en Geldermalsen, voordat het dier zich nestelde in Vlaanderen.

,,It is in goeie úntwikkeling foar de natoer dat de wolf hjir is. De wolf fielt him thús yn Europa en Nederlân’’, zegt gedeputeerde Johannes Kramer. Boeren die kunnen aantonen dat hun schapen zijn doodgebeten door een wolf, kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding, zegt Kramer. Mensen hoeven niet bang te zijn voor de wolf, de wolf is mensenschuw.

Geplaatst in: 2019-gebeurtenissen

3 reacties op “Wolf gespot in Bakkeveen

  1. Postma zegt:

    Bedoel… vos = wolf 🙂

  2. Johan zegt:

    Stop de tijd. 😉

Geef een reactie