Natuurvereniging: actie nestkastjes

De Natuerferiening  heeft vandaag, 3  december,  het eerste nestkastje van 100 nestkastjes opgehangen bij de Oanrin, in aanwezigheid van kinderen van de school en Juf Janneke. De kinderen mochten allemaal een nestkastje vasthouden en bekijken. Ze volgden vol spanning hoe Jouke Bouius de ladder beklom en het kastje vast timmerde aan een berkenboom.

Het is de bedoeling dat in de komende weken de overige 99 kastjes zullen worden opgehangen langs de Bakkeveenstervaart. Ze zijn goed herkenbaar: de kastjes van de Natuerferiening hebben allemaal een witte rand langs het dakje.

Aan de gemeente hebben wij verzocht (zoals we al bij herhaling hebben gedaan) om de wegbermen anders te gaan beheren: natuurvriendelijker maaibeleid en wilde bloemen inzaaien waar de bermen zijn opengelegd voor de glasvezelkabels. Juist de combinatie van wilde bloemen in de bermen (die insecten aantrekken) en het plaatsen van heel veel nestkastjes zal er hopelijk toe leiden dat er daar veel mezen gaan nestelen en dat de vogels flink gaan eten van de oprukkende eikenprocessierupsen.  Deze  waren vorig jaar daar helaas al behoorlijk aanwezig. Mezen en ook boomklevers zijn dol op rupsen! Als de natuur zelf een plaag kan bestrijden is dat altijd het beste.

De nestkastjes zijn van verantwoord en duurzaam materiaal gemaakt, waterbestendig. In de winter kunnen de vogels daar ook een schuilplaats in vinden. De Natuerferiening organiseert het ophangen en het onderhoud.

De vlooienmarktcommissie heeft een subsidie aanvraag van ons gekregen; we hopen dat deze wordt gehonoreerd.

Over deze actie is contact opgenomen met de gemeente, omdat de bomen in de bebouwde kom eigendom zijn van de gemeente. Het plan werd enthousiast ontvangen, er is geen bezwaar, integendeel.

Natuurvereniging Bakkeveen

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

3 reacties op “Natuurvereniging: actie nestkastjes

 1. Gjt zegt:

  Goed bezig Jouke

 2. Tiny zegt:

  👍 Wat een mooie actie van de Natuerferiening!

 3. D.R. zegt:

  Wat een weelde voor de koolmeesjes……nestkastjes genoeg! 🙂
  Goed gedaan!

Geef een reactie