Afscheid Andries & Engel

Hieronder het verslag wat door de redactie van de Sa! is gemaakt en ook op Sa24.nl is te vinden.
Tekst: Wim Bras en
Foto: Sietse de Boer

In een stampvol Dúndelle nam Bakkeveen vrijdagmiddag 11 oktober 2019 met een vloed aan warme woorden en een staande ovatie afscheid van Engel Nijholt en Andries Nijboer. Het beheerdersechtpaar drukte 16 jaar lang een eigen stempel op het dorpshuis, zwembad en recreatiecentrum. “By jim fielden wy ús thús. It wurdt net mear sa as it wie.”

“Sy fertsjinje dit.” Gerda en Harm, allebei werkzaam in Dúndelle, kijken vanachter de bar geamuseerd toe hoe Bakkeveen Engel en Andries uitbundig in het zonnetje zet. De twee weten wat het is om als beheerdersechtpaar alle ballen tegelijk in de lucht te houden, zelf hadden ze ooit ook acht jaar lang een eigen zaak. “Je binne noait klear, seker net mei it swimbad derby. Mar wy ha Andries en Engel yn al dy jierren noait kleien heard.” De nog onbekende volgende beheerder heeft er volgens Gerda en Harm nog een kluif aan om de toegankelijke en laagdrempelig manier van doen van Andries en Engel te evenaren.

Dúndellegevoel
Dat beseft wethouder Anko Postma ook. “Om die reden neemt de gemeente ruim de tijd om een nieuwe exploitant te vinden.” De komende maanden neemt Jan Hoekstra, ervaren horecaman en in Bakkeveen bekend als vrijwilliger van het Dodo Festival, de honneurs waar. “Per 1 januari hopen we dan in samenspraak met het dorp een geschikte kandidaat te selecteren.” Dat hoeft niet per se weer opnieuw een echtpaar te zijn, maar wel iemand met gevoel voor de dorpshuisfunctie van Dúndelle, aldus de wethouder. “En affiniteit met het zwembad en het toerisme, eigenlijk dus een nieuwe Engel en Andries. Maar vind die maar eens.”

Gewoon aardig
Jannie Tjassing van Plaatselijk Belang zal de betrokkenheid van Engel en Andries missen. “Dizze minsken ha in grut sosjaal hert. Andries en Engel wenje yn Donkerbroek, mar harren húskeamer wie hjir yn Dúndelle. Alders wisten dat se de bern oan harren oerlitte koene.” Een van die kinderen is de 9-jarige Femke die onder leiding van juf Engel onlangs nog haar diploma zwemvaardigheid heeft gehaald. “Ik kende juf Engel al van het schoolzwemmen met De Oanrin en wist dat ze best streng kon zijn. Maar als je deed wat ze zei, had je daar geen last van. Ze is gewoon aardig en bedenkt leuke spelletjes. Zo oefenden we voor het reddingszwemmen met een aangeklede pop die we van de bodem van het bad moesten opduiken.”

Vogeltjes
Loltsje Postma uit Drachten kreeg dankzij Engel na zeventig jaar eindelijk de zwemslag te pakken. “Hjir bin ik in echte  swimmer wurden.” Met nog iemand op leeftijd werd ze tweemaal per week door de badjuf van Dúndelle onder handen genomen. “Eins wie it in soarte fan privéles. Moarns om sân oere, midden yn de natoer mei de fûgeltsjes om de holle, hearlik. En dan in bakje kofje en in gesellich praatsje mei Andries.”

Geplaatst in: Dundelle

3 reacties op “Afscheid Andries & Engel

  1. trienke De Vries zegt:

    Jammer waren leuke mensen

  2. Dirry zegt:

    Andries en Engel bedankt voor jullie vriendelijke gastvrijheid gedurende jullie 16-jarige aanwezigheid op het populairste plekje van Bakkeveen. Ook nog bedankt namens vele honden en hun baasjes die ook altijd welkom waren en waarvan sommige groepen zelfs 1x per jaar na afloop van het seizoen in het zwembad mochten zwemmen. Wat een plezier was dat. Veel geluk gewenst in jullie verdere na-Dúndelse leven, het is jullie gegund.

Geef een reactie