Zomerexcursie Ketlikerschar

Dit jaar zal de zomerexcursie gaan naar het prachtige natuurgebied ‘Ketlikerschar’.

Op 29 juni gaan we vroeg op pad naar de Schoterlandseweg 24a te Katlijk, waar we ontvangen zullen worden door een gids van It Fryske Gea in het informatiecentrum aldaar met een kop koffie of thee. Onder zijn leiding zullen we lopend het gebied verkennen. Hij zal ons veel interessants kunnen vertellen en laten zien.

Het gebied ten noorden van de Tsjonger is eind negentiende eeuw aangelegd door de adellijke familie Bieruma Oosting en is sinds 1969 verworven door It Fryske Gea. Hierdoor kon het behouden blijven.

Het terrein is vol afwisseling: dichte bossen, open stukken met grasland of heide, lange statige lanen met oeroude eiken en beuken, natte slenken in lage open gedeelten. De biodiversiteit is er groot.

Er loopt een kleine troep damherten, heel verrassend. Schotse Hooglanders zorgen er samen met de reeën en damherten voor dat de open stukken open blijven. Tweemaal per jaar komt een schaapskudde helpen met begrazen.

Voor meer variatie in het landschap heeft It Fryske Gea slenken gegraven. Het natte gebied bracht als verrassing de massale terugkeer van moerashertshooi.

In het dichte sparrenbos leven meerdere dassenfamilies in hun dassenburchten. De nachtdieren laten zich overdag niet zien, maar misschien zien we sporen als haren, keutels of pootafdrukken.

Het belooft een prachtige excursie te worden. Iedereen is welkom.

Zaterdag 29 juni 08.00 uur verzamelen bij de sluis op de Brink van Bakkeveen.

We zullen carpoolen. Wie zelf rechtstreeks wil rijden: 9.00 uur Schoterlandseweg 24a, Katlijk.

[email protected]

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

Geef een reactie