Kamer Muziek Festival op Slotplaats

Uit-tip: Op een hooibaal luisteren naar een driehonderd

jaar oude viool

Live klassieke muziek in cultuurhistorische gebouwen, gecombineerd met een rondleiding door de boswachter. Dat is wat Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumentenfonds aanbieden tijdens het “NMF kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.” De kaartverkoop voor de tweede editie van het festival gaat nu van start.

Op 5, 6 en 7 april 2019 vinden op 23 locaties door heel Nederland ruim 70 concerten plaats.

Zittend op een hooibaal in een schaapskooi, op een bankje in een munitiekelder of op antieke stoelen in een luxueuze kasteelzaal luisteren bezoekers naar oeroude én ultranieuwe instrumenten. Concerten worden uitgevoerd door piepjonge en zeer ervaren musici van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en gecombineerd met een rondleiding door het gebied of het gebouw.

Verwacht wordt dat de concerten snel zijn uitverkocht omdat de meeste locaties plek bieden aan slechts enkele tientallen mensen. De organisatoren raden geïnteresseerden dan ook aan snel kaarten te bestellen.

Het Puellae Kwartet in de Slotplaats op 6 april

Maak kennis met De Slotplaats! Wandel met de gids over het buitenplaats en luister daarna naar Het Puellae Kwartet. Zij zullen een speciaal voor de gelegenheid samengesteld programma spelen. Eén ding is zeker, Dvořák ontbreekt op deze avond niet!

Vogelgeluiden
Het Puellae Kwartet speelt ‘Het Amerikaanse’ strijkkwartet van Dvořák. Hij componeerde het in New York. De grote lijn stond in drie dagen op papier. Op de partituur lezen we: “God zij dank. Ik ben tevreden. Het ging snel.” Het zou zijn populairste strijkkwartet worden. Sommigen horen duidelijk Amerikaanse invloeden: in het 2e deel Indiaanse melodische accenten en in het 3e deel typisch Amerikaanse vogelgeluiden die Dvořák hoorde tijdens zijn ochtendwandelingen.
De vier ‘puellae’ (meisjes) kregen al jong les van gerenommeerde pedagogen en waren concertmeesters van het Haydn Jeugd Strijkorkest en het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Ze wonnen eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en Prinses Christina Concours en soleerden bij verschillende orkesten.

Annefloor bespeelt een viool van de Nederlandse vioolbouwer Jaap Timmer, Julia een viool van een anonieme Italiaanse bouwer uit begin 20e eeuw, beide uit de collectie van het NMF.

Programma zaterdag 6 april
18.30 – 20.00 uur: wandeling met de boswachter
20.00 – 21.00 uur: concert van Het Puellae Kwartet
Julia Doornebosch, viool
Annefloor Plantinga, viool
Nouschka van Schaik, altviool
Loïs van Malenstein, cello

 

Gitaar Serenade 7 april

Het Z.o.o. guitar duo (Marion Schaap en Peter Constant) staat bekend om zijn kleurrijk repertoire, naadloos ensemblespel en ontspannen podiumpresentatie. Als publiek ga je steevast naar huis met muziek in je oren en een glimlach op je gezicht.
Het duo speelt op unieke gitaren gebouwd door de Australiër Graham Caldersmith: een sopraangitaar met een heldere, resonante klank, en een contrabasgitaar waarvan er maar een handjevol bestaat. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds liet de gitaren speciaal voor hen maken. Peter en Marion brengen een gitaarserenade: een programma met bekende én minder bekende muziek uit de Barok en Romantiek. Geen instrument bezingt de liefde zo overtuigend als de gitaar!

Programma zondag 7 april
13:30 – 15:00 uur: Wandeling met de boswachter
15:00 – 16:00 uur: Concert van net Z.o.o. guitar duo.

Geplaatst in: Natuurmonumenten, Slotplaats

Geef een reactie