Bezorgdheid over bomenkap

Wordt u ook zo treurig van al die gele stippen op de bomen in het bos rondom de Duurswouderheide?
Misschien bent u zelfs wel boos.
De bomenwerkgroep van de Natuerferiening Bakkefean is er in ieder geval niet blij mee en houdt de plannen van Staatsbosbeheer in de gaten.

Over het kapbeleid van Staatsbosbeheer is in de media veel reuring ontstaan, vooral door het artikel van Frits van Beusekom, een oud-directeur van SBB zelf, die snoeiharde kritiek op SBB uit.
Een aanrader om te lezen, zie:

https://nieuwsbladdekaap.nl/lokaal/zware-kritiek-van-oud-directeur-staatsbosbeheer-op-houtkap-545338

Reden om boos te worden is ook de kap van een prachtige oude houtwal (zichtbaar vanaf de Boskwei) met schitterende eiken van waarschijnlijk ongeveer 100 jaar oud.De laatste oude houtwal (zie foto hieronder) uit het noordelijke stroomgebied van het Koningsdiep, die nog op oude kaarten uit 1925 en zelfs 1850 te vinden is.
Naar aanleiding hiervan gaat de Natuerferiening (samen met de Geaflecht) binnenkort in gesprek met Landschapsbeheer Friesland en ELAN, over het kapbeleid van de houtwallen in onze omgeving.

De bomenwerkgroep van de Natuerferiening Bakkefean heeft in de Slùswachter van februari een artikel geplaatst, waarin ze haar verbazing en bezorgdheid over de kap uit.
De tekst van dit artikel is ook te vinden op de eigen site van de Natuerferiening.
Zie:
http://www.natuur-bakkeveen.nl/houtwallen_in_het_landschap

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

5 reacties op “Bezorgdheid over bomenkap

 1. Vincent Veldhoen zegt:

  De bomenkap in heel Nederland van SBB is zeer behoorlijk . Heel jammer dat dit op zulke grote schaal en grote stukken gebeurd. Het had ook anders gekund, kleinere stukken kappen en minder maar ja dat kost meer geld. en het draait natuurlijk om geld. SBB is geen onderneming, vadertje staat !
  Vind wel dat de Natueferiening en Geagflecht ook een artikel hadden moeten plaatsen hoe SBB erin staat !
  Dit artikel staat onder het geplaatste artikel boven weergegeven. ‘Kritiek op bosbeheer niet terecht’ Zou fijn zijn als mensen de moeite zouden nemen om dit ook te lezen. Objectief weergeven is erg belangrijk want anders maak je een partijdig beeld en dat is niet goed ! Gebeurd al veel te veel ! Dus Natuerferiening maak ook een verwijzing naar dit artikel.

 2. auteur zegt:

  De links naar gerelateerde artikelen, waaronder “kritiek op bosbeheer is niet terecht”, staan duidelijk genoeg onderaan het artikel over van Beusekom vermeld.

 3. CM zegt:

  Je hoeft echt geen geleerde te zijn om te zien op welke schaal,schijnbaar achteloos, op grote schaal bomen gekapt worden, houtkachelverkoop booming, 1+1=2. Alles voor de centen en het “miljeu”. 0031 kampioen leefomgeving verkrachten, niets nieuws. Neem bijvoorbeeld afval: nou er is in dit land vrijwel geen onaangetast stuk grond waar geen afval in gedumpt is, of wordt. Vervolgens alles met de mantel der liefde en demagogie bedekken en pretenderen dat we het braafste jongetje van de klas zijn. Terecht dat er bezorgde burgers zijn en laat de instanties maar eens luisteren i.p.v. die eeuwige indentiteitspolitiek te voeren op andere meningen. Vroeger was ik niet beter, nu weet ik beter!

 4. Vincent Veldhoen zegt:

  Nog eentje dan, een gedeelte uit de Volkskrant van afgelopen zaterdag geschreven door M. van Dinther.

  Over de beste manier van bosbeheer wordt eindeloos gediscussieerd, weet Frits Mohren, hoogleraar bosecologie van Wageningen Universiteit, tevens adviseur van Staatsbosbeheer. Die beweegt zich tussen twee uitersten: productie en natuur.

  Dat een boseigenaar geld wil verdienen aan de houtoogst vindt Mohren legitiem. ‘De houtopbrengsten kun je gebruiken om natuurbeheer te financieren.’ Maar dat Staatsbosbeheer daarvoor terugvalt op een verouderde beheersvorm als kaalkap vindt hij sneu.

  ‘Dat is namelijk helemaal niet nodig. Om het bos te verjongen kun je ook kleine groepjes bomen kappen. Dat is ingewikkelder. Maar op die manier houd je het bosklimaat in stand. Bij kaalkap verdwijnt dat helemaal.’

  Overdreven
  Mohren vindt dat Van Beusekom en Kuper overdrijven met hun kritiek. Amerongen is volgens hem een uitzondering. Maar ze hebben volgens hem wel een punt, vooral wat betreft het omwoelen van de bosbodem na kaalkap om dennenzaden meer kans te geven op ontkiemen. ‘Daar moet Staatsbosbeheer echt mee ophouden. Daarmee breek je de kwetsbare bosbodem af.’

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/staatsbosbeheer-vernielt-onze-bossen-vindt-een-oud-directeur-ze-maken-mooie-bossen-lelijk-~b732abbf/

  • D.R. zegt:

   Adviseur Staatsbosbeheer zei U?
   Zelfs deze is het dus niet met de verouderde beheersvorm van SBB eens.
   En zelfs deze zegt dat van Beusekom en Kuper een punt hebben t.a.v. de bosbodem.

Geef een reactie