Glasvezel: over de 30% !!

Bakkeveen stond procentueel gezien bijna onderaan bij het aantal aanmeldingen voor glasvezel in Opsterland.

Vanmiddag (donderdag) is de nieuwe tussenstand bekend gemaakt en heeft Bakkeveen over de 30% gescoord: 31,9 % !! Nu dus een goede middenmoter. Dan moet er ook nog verrekend worden dat er ca 33 woningen in Bakkeveen teveel zijn aangemerkt als kandidaat voor glasvezel. Deze adressen hebben sinds vorig jaar glasvezelinternet uit Drenthe; het betreft hier delen van de straten Jarig van der Wielenwei en Mandefjild. Houden we hier alvast rekening mee, dan komt het percentage al dicht bij de 40% (de provincie moet deze verandering eerst nog goedkeuren).

Juichen
Maar we moeten niet te vroeg juichen. De limiet van minimaal 60% geldt niet voor Bakkeveen, maar voor heel Opsterland. En er is een paar dorpen waar het aantal aanmeldingen nog behoorlijk laag ligt. Dus moeten wij hoger en dit is voor de toekomst voor de leefbaarheid van het buitengebied alleen maar goed. Aan lege woningen wegens ontbreken van snel internet heeft niemand iets. We moeten toekomst gericht denken en niet bij vandaag stil blijven staan.

Niet alleen Bakkeveen
In Bakkeveen en omgeving zijn sinds maandagavond een aantal inwoners druk bezig om buur(t)genoten te vragen vooral mee te doen. Dat heeft dus nu al behoorlijk geholpen. De mensen die het verst van de KPN-centrale in Bakkeveen (of Waskemeer) afwonen ervaren de grootste problemen. De capaciteit van ADSL kan niet meer toenemen (het koperdraadje is te klein) en zo komt elk jaar de grens van fatsoenlijk internetten dichter bij de grens van de bebouwde kom. Velen beseffen dat en doen mee. Als we allemaal meedoen, wordt het project goedkoper voor ons allen. Later meedoen is erg duur.

Alternatief
Er zijn mensen die het allemaal nog niet weten. Die kunnen kiezen om 1 jaar mee te doen voor het goedkoopste abonnement en dan na dat jaar afmelden. Dan heb je € 690,– betaald voor de glasvezel aansluiting. Dan is dat maar vast klaar voor de toekomst. En gedurende dat jaar kun je ook ervaring opdoen met snel internet. Misschien besluit je dan wel om je na een jaar juist niet af te melden. Wie zal het zeggen.

In Bakkeveen rekenen we op een score van tegen de 100% ! Zie hoe ver we komen.

Overleg met je buren, dat helpt !

Aanmelden etc: www.glasvezelvankabelnoord.nl

kijk ook hier.

Geplaatst in: 2018-gebeurtenissen, Bakkeveen

5 reacties op “Glasvezel: over de 30% !!

 1. A.M. zegt:

  Wij wonen in het dorp, dus niet in het buitengebied naar mijn idee. Maar in het verhaal zoals opgetekend kan ik er niet uithalen of ook wij ons op moeten geven ja of nee.

 2. Johan zegt:

  @A.M.: ik zou zeggen: doe de postcode check door op de link te klikken, dan weet je het zeker! (ik acht de kans nihiel trouwens)

 3. Joan zegt:

  En…. A.M. Wat zei de postcode check?

 4. A.M. zegt:

  Postcode niet gevonden, ons perceel wordt in principe niet aangesloten op het glasvezel netwerk van kabel noord in de provincie Friesland. Bedankt voor de tip!

 5. Ben zegt:

  Jonkersland en een gedeelte van Gorredijk (de Leyen, Dekemaleane en de Dwarsfeart) staan ook op de lijst, maar dat zijn geen witte adressen meer (konden al beschikken over glasvezel.) Maar worden nog wel meegeteld bij het bepalen van gemiddelde aantal aanmeldingen. Als die adressen van de lijst worden afgehaald gaat de lijst terug van 2600 adressen naar minder dan 2400 adressen.

Geef een reactie