Tiny Houses: weinig is voldoende

[Uit Sa! van woensdag 27 juni 2018]

Minder middelen, minder spullen, minder materialen, minder lasten. Voor Margreet van Litsenburg en Bouke Terpstra zijn het allemaal voordelen van de tiny houses waarin ze beiden wonen. Een woonoppervlakte van 22 m2 is voor hen voldoende.

Vier maanden wonen ze er nu. Ieder in hun eigen, zelf ontworpen tiny house, op camping KiVafarm in Bakkeveen. “We wonen bij elkaar, maar niet samen”, verduidelijkt Bouke. De deuren stonden zondagmiddag letterlijk en figuurlijk open. Een keukenblokje met alles wat echt nodig is. Achter een schuifdeur een eenvoudig composttoilet en douche. Achter een half wandje, een bank, een computerscherm en een verblijf voor cavia’s. Een trap, met slimme opbergruimtes, leidt naar de lage slaapruimte. Een houtkachel zorgt voor de warmte. Douchen en koken doen ze op gas. Dat is alles wat het tiny house te bieden heeft. Bouke: “Het is voldoende voor een persoon, maar hier moet je niet met z’n tweeën gaan wonen, geen enkele relatie is bestand tegen samenleven in zo’n kleine ruimte. Bouke en zijn vriendin Margreet vinden het een ideale situatie. “Het is heel geschikt voor mensen die af en toe samen, maar vooral ook alleen willen wonen.” Ongeveer tweehonderd mensen kwamen zondagmiddag een kijkje nemen in de nieuwe woonvorm. >>

 

Woningnood

Tiny houses zijn hot. De relatief goedkope woningen worden veel genoemd als mogelijkheid om de woningnood onder jongeren op te lossen. Voor huurwoningen zijn lange wachtlijsten, starterswoningen zijn er niet veel en banken vragen steeds meer eigen geld als voorwaarde voor een hypotheek. Ondertussen roepen de dorpen om extra woningen, speciaal om de jeugd in eigen dorp een plek te kunnen geven. Ook in Opsterland speelt dit in veel dorpen. De tiny houses zijn goedkoop en bovendien flexibel. Je kunt ze wanneer de vraag verschuift zo van de ene naar de andere plek brengen. Bouke ziet wel mogelijkheden. “Maar ik zou er maar één of twee bij elkaar plaatsen, bijvoorbeeld bij een boerderij. Zet je vijf bij elkaar, dan wordt het al snel een kampje en is de kans op problemen ook groter.” De twee tiny houses in Bakkeveen kostten 70.000 euro per stuk, ze zijn ook op de markt voor 30.000 euro. “Maar dan heb je wel heel andere materialen, met ander wooncomfort. Voor ons staat ecologie voorop.”

De regelgeving is echter nog niet klaar voor de tiny houses. Bouke en Margreet bezetten nu een seizoensplek op een minicamping. Na het seizoen moeten ze een paar maanden met vakantie of de woning verplaatsen. “Deze woning voldoen niet aan het bouwbesluit, dus mag het geen permanente woning zijn. Maar als we de woning op een ponton zetten vallen we onder woonboten en is er veel meer mogelijk. Het zit soms gek in elkaar.” Financiering is ook nog lastig. Banken verlenen geen hypotheken op dergelijke woningen. “Te weinig zekerheid, ze weten niet of deze woningen hun waarde houden.”

Wanneer is het een tiny house, wanneer een chalet, wanneer een stacaravan? Bouke: “Ik kan het verschil niet geven. Dit is een vraagstuk waar de gemeenten een oplossing voor moeten vinden. Sommige gemeenten werken al aan plannen voor micro-woningen om maar zoveel jongeren in de dorpen te kunnen laten wonen. Het is nu de uitdaging om de regels hierop aan te passen.”

Geplaatst in: Bakkeveen

3 reacties op “Tiny Houses: weinig is voldoende

  1. lezer zegt:

    Mooi dat het artikel uit de Sa hier is geplaatst, want de Sa hebben wij al weken niet ontvangen.
    Geen bezorgers genoeg in Bakkeveen?

  2. Laura zegt:

    Klopt, wij ook niet. Ook de woudklank en de folders in plastic hebben we al weken niet meer gekregen. Erg jammer!

Geef een reactie