Bakkeveen: gelukkig en gezond oud ….

[Uit LC van 29 juni 2018]

Op bepaalde delen van het Italiaanse eiland Sardinië leven mensen aantoonbaar langer en zijn ze gelukkiger dan mensen in de rest van de wereld. Hoe doen ze dat toch? Bakkeveen wil van hen leren.

Op bepaalde delen van het Italiaanse eiland Sardinië leven mensen aantoonbaar langer en zijn ze gelukkiger dan mensen in de rest van de wereld. Hoe doen ze dat toch? Bakkeveen wil van hen leren.

De inwoners van de dorpjes Ogliastra en Barbagia di Seùlo op Sardinië wonen in een paradijs. Ze worden ouder, zijn gelukkiger en blijven veel langer fit. Dat wekte de interesse van de onderzoekers Michel Poulain en Dan Buettner die wilden achterhalen wat het geheim van de Sardijnen was. Want hoe doe je dat? Gezond en gelukkig oud worden.

Poulain en Buettner ontdekten verschillende factoren. Zo eten de dorpelingen vooral lokaal verbouwd voedsel, ze wandelen veel, hebben weinig stress en veel sociale contacten. Een zoektocht over de hele wereld leverde vervolgens nog zes locaties op waar hetzelfde gold, waaronder het Japanse eiland Okinawa en het Griekse eiland Ikaria.

Ideeën van blue zones

De gebieden die ze ontdekten, noemden ze blue zones. De ideeën rondom die zones zijn sindsdien almaar populairder geworden. Want een plezierige oude dag is ieders wens. Voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Dat geldt ook voor Jon Brouwers, huisarts in Bakkeveen. ,,Ik dacht, wat prachtig die plekken’’, vertelt ze. ,,Maar ook, hoe kan ik er hier iets mee?’’ In haar eigen dorp ziet ze namelijk de noodzaak om de levensstijl te veranderen. ,,Vijftig procent van de mensen heeft overgewicht. En ik schrijf heel veel medicatie voor onder meer suikerziekte en hoge bloeddruk voor.’’

Drie jaar geleden gaf ze een eerste lezing over hoe je gezond oud kan worden en er volgde een markt waarop de sportclubs, maaltijdverzorgers uit de buurt en de fysiotherapeut hun bijdrage presenteerden. ,,Doel was om het dorp warm te krijgen om gezonder te leven’’, zegt de huisarts. ,,En dat slaagde. Er kwamen duizend mensen.’’

Vanuit haar spreekkamer verspreidde het gedachtengoed zich als een olievlek. In het dorp ontstaan steeds meer initiatieven om de bewoners gezonder te laten eten, meer te laten bewegen of de sociale cohesie te verbeteren.

Zo gaat er in september een kookcursus van start bij het Bospaviljoen onder leiding van Joop Breed en diëtiste Yteke Hoekstra, nodigen dorpsgenoten elkaar uit om te komen eten en is er een wandelclub opgericht. ,,En we hebben een filmhuis geopend. Ook dat is bedoeld om mensen uit hun sociale isolement te halen.’’ Verder heeft iedere straat sinds vorig jaar een ‘omtinker’ die buurtgenoten helpt bij het oplossen van problemen.

Initiatieven en resultaat

Volgens Brouwers is Bakkeveen uitermate geschikt om met de ideeën van de blue zones aan de slag te gaan. ,,Het is een kleine gemeenschap waar mensen elkaar kennen. Er is veel sociale interactie. Dat is wel een pre om het verder te brengen.’’

De veranderingen komen gestaag, ziet ze. ,,Je ziet al die initiatieven ontplooien dat is al mooi om te zien. Op individueel vlak zie je zeker ook resultaten. Mensen die door meer te bewegen en anders eten een minder hoge bloeddruk hebben bijvoorbeeld. Of het hele dorp als geheel gezonder aan het worden is, dat is een stuk moeilijker te meten. Al zou je dat uiteindelijk wel inzichtelijk moeten maken.’’

Wie zijn manier van leven omgooit, gaat pas na twee jaar echt resultaten zien, weet Brouwers die ondertussen een studie in de Verenigde Staten volgt om nog meer te leren over de invloed van levensstijl op de gezondheid. ,,Het gaat om kleine dingen die je zelf aan kan pakken zoals meer bewegen. Parkeer je auto eens wat verder van je werk. Dan loop je zo twee kilometer extra op een dag.’’

 

 

Geplaatst in: Verzorging

Geef een reactie