Klokkenstoel Allardsoog vernieuwd

Historische klokkenstoel Allardsoog in ere hersteld
Bakkeveen/Allardsoog

Beheerder van de Schaapskooi Allardsoog, Ko Maring, heeft ruim 6 maanden van zijn vrije tijd opgeofferd voor een volledige renovatie en verplaatsing van de historische Klokkenstoel op het terrein van de eerste Volkshogeschool van  Nederland. Het houtwerk, waaronder de stammen en het materiaal van de overkapping, zijn allemaal afkomstig van de sparrenbomen uit het nabij gelegen natuurgebied. Ook de metalen ophanginrichting is op handmatige manier gelast. De Klokkenstoel met daarop de tekst:  “Mijn naam is Allard ik wek de slapenden en roep de levenden”  maakt nog steeds onderdeel uit van de bijzondere historie Allardsoog.

In 1936 werd de oude klok van “Het huis met het Oog” verplaatst naar het “Oude Huis” tegenwoordig “Nieuw Allardsoog”. Het ontwerp van de Klokkenstoel werd destijds gemaakt door Gert Evers in overleg met de bekende architect Jan Jans uit Almelo. Tijdens een rondleiding op het veertigjarig jubileum van het volkshogeschoolwerk op 19 april 1972 werd hare majesteit koningin Juliana begeleid door het klokgelui uit de klokkenstoel Allardsoog.

De totaal vernieuwde  Klokkenstoel krijgt een nieuwe plaats op het terrein tussen het voormalige Openluchttheater Allardsoog en de eerste Volkshogeschool van Nederland op de locatie “Nieuw Allardsoog”. Afgelopen zaterdag, bij de plaatsing van het loodzware gevaarte werd Ko Maring bijgestaan door zijn zoon Mard en zijn goede kennis Hepke Deelstra. Volgens exploitant Bert Zijlstra wordt binnenkort een officiële opening georganiseerd. De Klokkenstoel is dan weer beschikbaar voor bijzondere evenementen.

Willem Dolstra

Geplaatst in: 2018-gebeurtenissen, Nieuw Allardsoog

5 reacties op “Klokkenstoel Allardsoog vernieuwd

 1. Vincent Veldhoen zegt:

  Een mooi initiatief en goed stuk werk !

 2. Aukje zegt:

  De oude klokkenstoel stamt uit 1976. Mijn vader heeft de eerdere toen vervangen.

 3. D.R. zegt:

  Mijn complimenten voor Maring & Ko

  Historisch gezien had ik echter de klokkenstoel liever weer op de oude plaats gehad.
  De klokkenstoel bij het Oude Huis was altijd het kenmerk van de voormalige Volkshogeschool en
  nu is dit niet meer duidelijk zichtbaar voor de toerist en andere voorbijgangers.

 4. Minze zegt:

  Schitterend resultaat! Complimenten!

 5. Sofie zegt:

  Ik mocht de klok toen luiden in1972 als 20 jarige in een oranje jurkje, heb er helaas geen foto van.

Geef een reactie