Leonard Cohen: gezongen inspiratie in De Mande

Vieren met Leonard Cohen

Zondag 11 maart, 9:30 uur
Kerk De Mande, Tsjerkewal 20, Bakkeveen

Op deze zondag wordt in de kerkdienst een bijzondere viering gehouden waarin de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen centraal staat. Zes van zijn liederen zullen tijdens de viering worden gezongen.

LIEDEREN ALS GEBEDEN
De Bijbellezingen en de gebeden voor deze zondagen, gewoonlijk uitgekozen door de voorganger, zijn nu verweven in de liederen  van Cohen. Voor de zang zorgen Mirjam Cornelisse (sopraan) en Henk Korneef (bariton) uit Boijl. Nettie Veening, ook uit Boijl, begeleidt op de piano.

TOELICHTING
Henk Koorneef: ‘Als klassiek geschoolde zangers moesten wij eerst wel wennen aan de muziek van Cohen. Hij hanteert een ongebruikelijk idioom’.  Mirjam Cornelisse: ‘De liederen waren lastig te zingen, dachten wij. Maar na enige studie en oefening zijn wij om. Het mooie is dat er veel meer achter de liederen schuilt dan je denkt’.

Dieneke Grit, kerkelijk werker in Frieslands End, en Jak Verwaal, predikant te Ureterp en Bakkeveen, omlijsten de liederen met biografische gegevens en met een toelichting op de gekozen liederen.

LEONARD COHEN werd in een Joods gezin geboren en opgevoed. Zijn beide grootvaders waren rabbijnen. Zijn nanny was katholiek en zijn scholing  westers-klassiek. Cohen stelde zich bewust open voor allerlei invloeden.

DEZE VIERING  kiest voor de religieuze inspiratie van Cohen. Jak Verwaal: ‘Cohen maakte gebruik van oude Hebreeuwse gebeden in zijn werk, die hij creatief verwerkt’.  Dieneke Grit: ‘Cohen is vooral bekend door het lied Halleluja, dat deze zondagen ook wordt gezongen. Maar hij heeft veel meer moois nagelaten’. De viering wordt afgesloten met de zegen, zoals een Cohen is opgedragen.

U bent van harte uitgenodigd op deze zondagen.

Jak Verwaal

Geplaatst in: Kerken

Geef een reactie